Rädda Barnen: Lyssna på barnens oro

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-14

Många barn kommer att känna rädsla när de får veta vad som hänt Engla i Stjärnsund.

Som förälder måste man våga lyssna och prata om det som hänt, enligt Börje Svensson på Rädda Barnen.

Börje Svensson, psykoterapeut på Rädda Barnen.

Söndagskvällens tv-sändningar handlade om den mördade tioåringen. Under måndagen kommer löpsedlar över hela landet tala om att flickan hittats död.

För föräldrar blir det i stort sett omöjligt att skydda sina barn från information om det som hänt.

Skydda

– Om jag hade små barn som inte kunde läsa skulle jag också vilja skydda dem. Men det här tas upp av alla nyhetsprogram och tidningar och barn kommer att prata om det med varandra, säger Börje Svensson, psykoterapeut på Rädda Barnen.

Hans råd till föräldrar med oroliga barn är framför allt att lyssna.

– Man ska inte underskatta lyssnandets hjälp. Det är inte alltid man måste säga rätt saker, utan man kan bara lyssna så att barnet kan lämna över sina tankar.

Fängelse

Han tycker att det är viktigt att förklara att en anledning till att tv och tidningar rapporterar så mycket om mordet är för att det är så ovanligt att barn dödas.

– Jag tror att barnen kommer att tänka mycket på flickan. Då kan man som förälder säga att det var jättetråkigt för henne att hon träffade den här dumma mannen som gjorde det här mot henne. Man kan säga att det måste vara något fel i huvudet på honom.

– Det är också viktigt att säga att nu sitter han i fängelse. Nu har de tagit honom så att han inte göra andra barn illa.

TT/aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln