Tre olyckor på E4 söder om Uppsala – ”väldigt halt”

avAdam Westin

Det inträffade tre olyckor i halkan på E4 söder om Uppsala under morgonen.

Ett tiotal skadades och det var kaotiskt i bägge riktningar.

− Folk vänder och åker på refugen norrgående mot Uppsala, på grund av köbildningen. Detta är förstås högst olämpligt, säger Jonas Lindgren vid polisen.

Larmet om den första olyckan kom in klockan 06.13, i södergående riktning på E4:an i höjd med Mora stenar.

Polis på plats vittnar om att det är rejält halt.

– Det är väldigt besvärligt väglag och vädermässigt är det inte optimalt i vår region. Det verkar som att en bil snurrat och sedan kolliderat med flera andra bilar, säger Mats Länn vid polisens ledningscentral.

Fyra bilar var inblandade, tre bärgningsbilar kallades till platsen och enligt inledande uppgifter var åtta personer skadade. UNT rapporterar att en person blivit fastklämd och att fyra ska ha förts till sjukhus.

Foto: Utryckning Uppsala
Larmet om den första olyckan kom in klockan 06.13, i södergående riktning på E4:an i höjd med Mora stenar.

– Det är helt stopp i södergående riktning, säger Mats Länn.

”Folk åker på refugen”

Kort därpå inträffade ytterligare en olycka, också i södergående riktning, i höjd med Knivsta.

– Det är någon som kört in i ett räcke, föraren klagar på nacksmärtor. Den olyckan lär också få trafikpåverkan, säger Mats Länn vid polisen.

Det uppstod rejäl köbildning vilket fått somliga att olovligt vända om och köra på refugen norr mot Uppsala igen, uppger polisen.

– Det vill vi trycka på att det är i högsta grad olämpligt, säger Jonas Lindgren, rlc-befäl vid polisen.

Ny olycka – åt andra hållet

De två första olyckorna var i riktning från Uppsala mot Stockholm, men vid 07.24 inträffade en olycka i norrgående riktning i höjd med Mora Stenar.

– Det är två personbilar mitt i vägen, i norrgående riktning. Vi är på väg fram, det finns befarade personskador, säger Jonas Lindgren vid polisen.

Trafikverket: Blir glashalt

Halka har varit en faktor i trafikolyckor på många håll runt om i Sverige under onsdagsmorgonen. Bland annat i Göteborg och Östergötland.

– Det kom in ett snöväder sent igår och det har varit olyckor lite här och lite där, sammanfattningsvis. Från Sörmland och Östergötlandtrakten upp mot Värmland och Jämtland, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Vad är rådet till trafikanterna?

– Var försiktig här i början på dagen. Det är i huvudsak ljumma temperaturer och kommer fladdra upp och ner kring nollstrecket – och då blir det glashalt. Det enda sättet är att sakta ner, kör långsammare, säger Bengt Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

AB Voice