Här är appen där folk ska skriva kontrakt – för att ha sex

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2018-06-24

Signera ett digitalt kontrakt om samtycke innan du har sex – den möjligheten erbjuds i en ny applikation.
När 27-åriga Laurea Lindroos hörde talas om appen blev hon upprörd och uppfattade det som ett sätt att tjäna pengar på kvinnors utsatthet.
– Vilka kommer utnyttja det här och sedan säga “ja, men du har ju skrivit på ett kontrakt”, frågar sig Laurea.

När Laurea Lindroos, 27, från Lund tittade genom sitt flöde på Facebook häromdagen fick hon plötsligt reklam för en ny app som gjorde henne riktigt upprörd.

– Min första instinkt var bara att bli arg. Jag tyckte att det var äckligt.

Appen som Laurea reagerade så starkt på heter Libra. Den är till för att användarna ska kunna skapa ett kontrakt för samtycke inför samlag. Kontraktet signeras sedan med hjälp av mobilt bank-id.

– Vad händer om personen ångrar sig mitt under samlaget? Gäller kontraktet fortfarande då? Betyder det att man får göra vad man vill?, frågar sig Laurea och fortsätter:

– Det känns som att de drar nytta av kvinnors utsatthet.

”Appen ska underlätta och styrka att de personer som ska ingå en sexuell förbindelse, ska göra det byggt på frivillighet och samtycke” – så beskrivs appen i App store.

Appen har funnits sedan i torsdags och enligt appens skapare hade den under lördagen laddats ner ungefär 200 gånger.

Appens skapare: ”Ska vara tydligt”

Försvarsadvokaten Baharak Vaziri är den som startat appen. Hon berättar att hennes tanke är att det här systemet ska vara till hjälp inför att samtyckeslagen träder i kraft den 1 juli.

– Det här är för att det inte ska vara otydligt inför när några ska ha samlag. Många gånger kan man missförstå en situation där kanske mannen tror att det var ett ”ja” och kvinnan säger att det inte var så.

När Aftonbladets reporter återger Laureas kritik om vad applikationen skulle kunna få för konsekvenser för någon som ångrar sig eller blir utsatt för övergrepp efter att ha signerat ett kontrakt säger Baharak:

– Den här appen gäller inte om det är överfallsvåldtäkter eller om kvinnor är i utsatta situationer. Det här är bara till för om det är oklart på något sätt, och sådana fall finns det gott om.

Skulle de här kontrakten kunna få någon juridisk bäring vid en rättegång?

– Mot bakgrund av den här nya lagen där det måste finnas ett uttryckligt ”ja” så tror jag att det kan det få en juridisk bäring. Det får tiden visa, om det får eller inte.

Hon menar även att den som har appen installerad och inte signerar ett kontrakt i ett senare skede skulle kunna peka på det för att styrka att hen inte gett samtycke.

Mårten Schultz: Skulle kunna få betydelse

När Mårten Schultz, professor i civilrätt, får appen beskriven för sig tror även han att den här typen av kontrakt skulle kunna få juridisk betydelse.

– Det går inte att utesluta att en frivillig överenskommelse som har signerats kan ha betydelse i bedömningen om ett påstått brott.

Baharaks resonemang om att de som har appen nedladdad men inte signerat kontrakt skulle kunna se det som en säkerhet avfärdar dock Mårten.

– Om en app som bara en liten del av Sveriges befolkning hört talas om inte har använts så säger inte det ett skit om samtycke. Det låter mer som marknadsföring.

Mårten Schultz tror att kontrakten skulle kunna få juridisk bäring.

”Det är bullshit”

Laurea har själv haft kontakt med Libra och står fast vid sin kritik. Hon tror inte att appens syfte är att stärka kvinnors säkerhet.

– Målgruppen är uppenbarligen män, och just män som kanske inte är helt ärliga eller beter sig helt lagligt. Jag kan inte se hur den skulle kunna göra det säkrare för kvinnor.

Men om appen vänder sig till folk som tycker sig ha svårt att säkerställa samtycke, kan den inte vara bra då?

– Jag tror att det är bullshit. Jag tror att folk fattar om en person inte vill ha sex.

Följ ämnen i artikeln