”Absurt att efterlysta kan beställa id-kort hos polisen utan att gripas”

Uppdaterad 2018-06-29 | Publicerad 2018-06-28

Efterlysta kan hämta ut id-kort hos polisen utan att gripas.

– Det är ju helt absurt, säger advokaten och rättsexperten Viktor Banke.

Aftonbladet avslöjade på tisdagen att dömda och efterlysta brottslingar som håller sig undan från fängelse samtidigt kvitterar ut bidrag och ersättningar, driver fall i domstolar och förnyar sina körkort.

Det är bara Polisen och Kriminalvården som känner till att en person är efterlyst, andra myndigheter får inte reda på det. Aftonbladet kan nu avslöja att inte ens alla anställda inom Polisen får veta vilka som är efterlysta.

En anonym uppgiftslämnare med inblick i Polisens arbete informerade under tisdagen Aftonbladet om att efterlysta "vid ett flertal tillfällen" har gått in på polisstationer och beställt id-kort, utan att gripas.

En annan källa skrev i ett mail till Aftonbladet:

- Min polares yngre brorsa, som var efterlyst, lyckades hämta nytt leg på polishuset på Kungsholmen i Stockholm.

Efterlysta brottslingar kan hämta ut id-kort hos polisen utan att gripas.

Allt beror på skrivningarna i de svenska lagarna. Passlagen stadgar att efterlysta som söker pass ska gripas och få ansökan avslagen. En annan lag, förordningen om nationellt identitetskort, tillåter däremot efterlysta att beställa och hämta ut id-kort.

Handläggarna på Polisen måste med andra ord kontrollera om den som söker pass finns med i Polisens efterlysningssystem, NEPU, samtidigt som de inte har behörighet att kontrollera den som söker ett nationellt id-kort.

Det konstaterar Emelie Lindvall, processledare för identitetshandlingar vid Polisens rättsavdelning.

- Vi måste hålla oss till den lagstiftning vi har.

Men om handläggarna på polisstationen fick kontrollera om en person som söker id-kort är efterlyst, då skulle det bli träff och personen skulle kunna gripas direkt?

- Ja, det stämmer ju. Men vi får ju inte gå över och slå i andra system än vi har lagligt stöd för, säger Lindvall.

Advokaten och rättsexperten Viktor Banke säger.

Advokaten och rättsexperten Viktor Banke säger:

- Det är ju helt absurt att man ska kunna gå in på en polisstation och göra ärenden som efterlyst. Det säger sig självt att det är ett systemfel. Samtidigt har vi ju en ganska restriktiv lagstiftning där olika myndighetspersoner inte får göra slagningar utöver deras ärenden, då blir det dataintrång. Jag antar att det är den tanken som har styrt den här regleringen, även om det såklart blir helt tokigt i det här fallet.

Fotnot: Svenskar som reser inom Schengen-området (som omfattar 26 europeiska länder) behöver inte ha pass med sig, det räcker med ett nationellt id-kort. Men EU-medborgare behöver för det mesta varken visa pass eller nationellt id-kort när de reser mellan två Schengen-länder. Sex länder (Frankrike, Tyskland, Österrike, Danmark, Sverige och Norge) har dock infört tillfälliga gränskontroller, och vid inresa till dem måste man för närvarande visa nationellt id-kort eller pass.