Fotbollslaget kan vara fast i grottan i fyra månader till

avJosefin Silverberg, Petter J Larsson

NYHETER

De räddades efter tio dagar utan mat.

Nu kan det thailändska fotbollslaget tvingas överleva i grottan i flera månader till.

– Vi kommer att skicka mat som ska räcka för minst fyra månader och träna dem att dyka medan vi dränerar vattnet, säger flottans kapten Anand Surawan.

Det thailändska fotbollslaget och deras 25-årige tränare hade varit instängda i Tham Luang Nang Non-grottan i tio dagar när räddningsinsatsen under måndagen äntligen nådde fram.

Över 1 000 personer hade deltagit i sökandet i de kilometerlånga turistgrottorna – vars öppningar blockerats av monsunregn efter att de 12 pojkarna och deras tränare gått in.

Drack vatten från väggarna

Pojkarna, som är mellan 11 och 16 år gamla, hittades på en kulle inne i grottan, där de flytt vattenmassorna som vällt in. De hade överlevt utan fast föda i tio dagar, genom att dricka vatten som droppade från väggarna, säger en av dykarna till Sky News, skriver The Guardian. I filmen från de brittiska grottdykarna som först nått fram till gruppen hörs en pojke fråga:

– Vi är hungriga. Ska vi gå ut?

En av de två dykarna svarar:

– Jag vet, jag förstår. Nej, inte i dag. Många, många personer kommer att komma... vi är de första.

Förbereder mat för fyra månader

Ingen av pojkarna kan simma och eftersom de befinner sig två kilometer in i grottan, mellan 800 meter och en kilometer under ytan kan det ta flera månader innan de kommer ut.

– Vi kommer att förbereda för att skicka ytterligare mat som ska räcka för minst fyra månader och träna alla 13 att dyka medan vi fortsätter att dränera vattnet, säger flottans kapten Anand Surawan enligt ett uttalande från thailändsk militär.

Läkare har tagit sig in

Fotbollslagets första mål mat sedan försvinnandet kommer att bli fläsk och ris som förpackas i portioner för att dykas ner till dem, meddelar räddningsarbetare, enligt The Guardian.

En dykare kommer att vara med pojkarna tills de kan ta sig ut. På tisdagseftermiddagen meddelade thailändska flottans attackdykarförband Navy Seals att läkare tagit sig in till barnen inne i grottan och ser efter dem.

”Dyka måste vara 100 procent säkert”

Seal-befälet Arpakorn Yookongkaew säger att sju personer i hans enhet, inklusive en sjuksköterska och en doktor, nu är med de 12 pojkarna och deras 25-årige tränare i grottan.

– De har gett pojkarna mat, till en början lättsmält och energirak mat med tillräckligt med mineraler, säger han i en presskonferens, skriver The Guardian.

1 av 5

Installerar telefonlinje ner i grottan

Enligt befälet var att lära pojkarna att själva dyka ut ur grottan en av många möjligheter som sågs över.

– Då måste vi vara säkra på att det ska fungera och vi måste öva så att vi vet att det är säkert.

Enligt Yookongkaew finns ingen anledning att stressa med att få ut gruppen.

– Barnen mår bra. Vi behöver inte skynda oss. Vi kommer att installera en telefonlinje till i kväll så att familjerna kan prata med dem. Vi kommer att ta hand om dem tills de mår bättre och ta ut dem.

Byggt underjordisk bas

Enligt Navy Seals Facebooksida så kommer gruppen att räddas så fort de är tillräckligt starka. De har byggt upp en underjordisk bas i ett valv kallat ”kammare tre”, med dykutrustning, lufttuber, medicinska förnödenheter och mat. Räddningsarbetare har även eftersökt donationer på 15 små extramasker som skulle passa bättre till barnansikten – i fall de skulle behöva dyka ut själva.

Den senaste uppdateringen från thailändska marinen är den cirka en minut långa filmen där pojkarna presenterar sig och säger att de mår bra.

När en av pojkarna påpekar att han ”glömdes bort” i videohälsningen brister gänget ut i skratt.

Pojkarna hittades sent på måndagen av brittiska dykare efter att ha tillbringat nio dygn instängda i grottsystemet.

Enligt thailändska myndigheter riktas åtgärderna nu in på att bygga upp pojkarnas fysiska och mentala styrka, eftersom de har magrat under tiden i grottan.

Kan behöva lära sig att dyka

I nuläget finns tre alternativ för att få ut pojkarna. Antingen kan de dyka ut genom en befintlig öppning, ta sig ut genom ett nyborrat hål, eller vänta tills regnperioden är över.

Det bedöms som riskabelt att dyka ut eftersom pojkarna aldrig har dykt förut och en del kanske inte kan simma alls.

Det sista alternativet skulle kunna bli långdraget. Mat, medicin och utrustning för fyra månader har levererats till en plats under jord.

Det pumpas ut 10 000 liter vatten från grottorna varje timme, skriver Daily Mail. Men trots det kan det ändå vara bråttom. Vattenytan sjunker bara med en centimeter i timmen – och regnet kommer snart att tillta.

Inrikesministern: ”Måste evakueras snabbt”

– Eftersom prognosen säger regn under de närmsta dagarna så måste evakueringen gå snabbare. Dykutrustning kommer att användas. Om vattnet stiger så kommer uppgiften att bli svår. Vi måste få ut barnen innan dess, säger inrikesminister Anupong Paojinda till Bangkok Post.

– Att dyka är inte lätt. De som aldrig har gjort det kommer tycka att det är svårt eftersom det finns trånga passager i grottan. De måste kunna använda dykutrustning. Om utrustningen tappas någon gång så kan det innebära fara för livet.

Ett sjukhus i området har arrangerat en avdelning där de 13 försvunna kan tas omhand samt boende för 54 släktingar.

Chiang Rai-provinsens vice guvernör Passakorn Boonyarat vägrar spekulera i hur länge gruppen kan komma att sitta fast i grottan.

– De pojkar som är redo kan komma ut först, säger han enligt AFP.

Dagens tre rubriker 00:29