Bostadsministern: pinsamt att klaga på investeringsstödet

Publicerad 2018-04-23

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) slår från sig kritiken från oppositionen när det gäller investeringsstödet. Han menar att är viktigare än någonsin och ser det inte alls som ett fiasko

– Det enda som är dåligt är att det tog för lång tid att dra igång projekten, säger han.

Kritiken från oppositionen har varit brutal. Regeringens investeringsstöd har ännu så länge genererat drygt 11 000 lägenheter och beskrivs av moderaternas bostadspolitiske talesperson Mats Green som ett fiasko som borde kastas i papperskorgen. En bild som bostadsminister Peter Eriksson inte delar.

– Det är helt fel, helt fel. Borgarna presenterar en helt felaktig bild av investeringsstödet. Det ända som är felet med investeringsstödet är att det tog för lång tid att dra igång, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP)

– Det är pinsamt att klaga på att investeringsstödet används för lite. Nu måste vi se till att det byggs fler bostäder och det görs det med hjälp av investeringsstödet.

”Kommer skapa kris på bostadsmarknaden”

Kritiken från moderaterna handlar om att det Peter Eriksson riktar dock tillbaka kritiken.

– Vi bygger tre gånger så mycket som borgarna gjorde under deras regeringsperiod, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP)

– Om dom vill fullfölja sina idéer kommer dom skapa en riktig kris på bostadsmarknaden för du finns det inte längre samma möjligheter att bygga till en rimlig kostnad.

Många bostäder byggs ute i landet – svårt i Stockholm

Peter Eriksson ger flera goda exempel på bostäder som byggts ute i landet med hjälp av investeringsstödet. Att branschen inte skulle vilja ha investeringsstödet är helt fel säger han och menar att det bara är vissa organisationer som hävdar det.

– Det vill dom visst det. Jag träffar massa med företag som utnyttjar stödet. Det är en avgörande faktor säger dom till mig och det finns mängder av goda exempel på det.

I Stockholm har det ännu så länge bara beviljats ett investeringsstöd och där är bostadsbristen som störst.

– Det är mycket mindre i Stockholm med det finns även där och vi har gjort en del föreändringar för att underlätta i Stockholm.

Regeringen har höjt stödbeloppet och erbjudit extra bidrag till dem som bygger nya våningar på befintliga äldre hus. Dessutom har man gått med på att höja maxhyran. Men problemet ligger i att lokala politiker inte driver frågan menar Peter Eriksson (MP).

– Det är för att lokala politiker i Stockholm inte driver frågan. Där vill man sälja marken till bostadsrätter för att få ett högre pris men man måste driva frågan. Kommunen tjänar mer på att bygga bostadsrätter.

”Inga pengar i sjön”

Om investeringsstödet är lyckat eller inte vill Peter Eriksson inte säga. Han trycker på att det har kommit igång för sent och att fler tidigare skulle få ta del av billigare hyresrätter till lägre pris.

– Nu är efterfrågan stor och vi har ett enormt behov av hyresrätter. Det viktigaste är att vi har kvar stödet och ökar byggandet. Det är inga pengar i sjön, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).