Bostadshus har kollapsat på Teneriffa

Publicerad 2016-04-14

Ett flerbostadshus har rasat i svenskparadiset Los Cristianos på Teneriffa.

Flera har skadats och många ska också vara instängda eller fastklämda i byggnadsmassorna, enligt lokala medier.

– Det kom så nära inpå, vi är alla i chock, säger svenske Petter Hedman som bor bara några kvarter bort.

”Vi är alla i chock”, säger svensken Petter Hedman

Ett stort antal ambulanser och brandmän är på plats i centrala Los Cristianos efter att ett fyra våningar högt bostadshus rasat ihop och fallit ner på en lokal matbutik. Händelsen inträffade 9.30 lokal tid.

– Vi bor ju på tvärgatan bredvid. Vi hörde när det brakade till. Det var ett stort jäkla brak. Vi sprang ner direkt, säger Petter Hedman som bor på kanarieön Teneriffa tillsammans med sin familj.

Populär ort för svenskar

Los Cristianos är en ort som många stora svenska resebolag, däribland Fritidsresor, Ving och Apollo, har som resmål. Petter Hedman förklarar att svenska skolan, där hans barn går, ligger bara 400 meter från där bostadshuset rasat.

– Det var damm över hela gatan och alla bilar som står där. En byggnad har kollapsat ner på en supermarket som ligger i botten på det huset.

Petter Hedman säger att han sett minst tre personer föras ut på bår och åkt ambulans därifrån.

– En kvinna skrek att hon såg någon i massorna.

Flera har skadats och många personer ska också vara instängda eller fastklämda i byggnadsmassorna, skriver La Provincia. Det kan vara så många som 15 personer instängda, enligt The Independent, men uppgifterna går isär. Tidiga uppgifter gör gällande att en person dött men det är ännu inte bekräftat.

Carmina Lorenzo, pressansvarig vid SOS på Kanarieöarna, säger till Aftonbladet att två kvinnor och en man skadats. Ingen person ska vara död, enligt deras uppgifter.

– Vi vet inte nationaliteten på dem än, säger Carmina Lorenzo.

Närliggande byggnader har evakuerats i säkerhetssyfte.

Petter Hedman säger att hans familj har klarat sig utan skador.

– Det känns lite otäckt. Det kom så nära inpå, säger han.

”Hör folk som skriker på hjälp”

The Guardian skriver att det pågick byggnadsarbete på markplan i huset för två veckor sedan efter att en spricka hittats. Flera andra vittnen tror att kollapsen kan ha orsakats av en explosion eftersom det luktade starkt av gas.

Joakim Dahlin var på morgonpromenad längs stranden i Los Cristianos med sin tre månader gamla son när han hörde hur det brakade till.

– Då ser jag en kvinna som börjar springa från huset. Hon säger att det är två personer i huset. Sen gick jag in med sonen för det var väldigt dammigt.

– Då hör vi folk som skriker efter hjälp. Nu har det varit en ambulanshelikopter och massor av ambulanser här, säger Joakim Dahlin.

”Lite 9/11-känsla”

Svenska skolan i Los Cristianos, som har barn från förskoleklass till årskurs sex, hade en aktivitet i närheten på stranden precis när byggnaden kollapsade.

– Vi samlade barnen där och alla fick prata och säga vad de kände i lugn och ro. Sen pratade jag med prästen och han är tillgänglig, säger Tommy Isaksson, rektor på Svenska skolan.

Han har inte fått några uppgifter om att svenskar skadats. Isaksson beskriver Los Cristianos som en populär ort för många svenskar. Själv var han relativt nära huset när det rasade.

– Det är lite läskigt, det var lite 9/11-känsla när allt damm kom, säger han.

Utrikesdepartementet har än så länge inga uppgifter om att svenskar skadats men undersöker saken.

Här kollapsade huset

Följ ämnen i artikeln