Just nu lever vi i ett förrädiskt lugn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-09

Aftonbladets medicin och hälsareporter, Mary Mårtensson.

Vi svenskar är ett pliktskyldigt folk.

Vi gör i allmänhet som vi blir tillsagda.

Men inte alltid.

Alla förväntas vi snart – ung som gammal – i lämmeltåg bege oss till sjukhus, vårdcentraler, skolor, barnavårdscentraler, mässhallar, hembygdsgårdar och lediga lokaler för att vaccinera oss mot svininfluensan.

Det påminner mig om en gigantisk beredskapsövning. En mobilisering av svenska folket.

72 procent uppgav i en undersökning av Socialstyrelsen att de tänker vaccinera sig. Detta var i augusti.

Men är vi lika villiga fortfarande?

Det soliga och varma höstvädret har bidragit till att smittspridningen av svininfluensan minskat den senaste månaden. Antalet nyrapporterade fall har under september sjunkit från 199 till 52 per vecka. Det är förstås bra – men kan också få effekt på vår vilja att vaccinera oss.

Och det är precis vad som hänt.

Plötsligt vill bara 60 procent av svenska folket vaccinera sig. Det visar en ny undersökning som presenterades i Aktuellt i SVT i onsdags. En dramatisk förändring på drygt en månad.

Svenskarna känner sig uppenbarligen kolugna. 91 procent oroar sig inte alls för svininfluensan längre.

För att massvaccinationsprogrammet ska ha full effekt och svininfluensan utsläckas krävs dock att 80 procent av svenska folket vaccinerar sig. Men redan vid en vaccinationsgrad på 40 procent minskar smittspridningen, enligt statsepidemiolog Annika Linde.

För att ingen av oss ska bli utan vaccin har myndigheterna därför försäkrat sig om en garanti av 18 miljoner doser – två per svensk. Även för nyfödda spädbarn och döende gamlingar.

Vi lever sannolikt i ett förrädiskt lugn just nu. Så fort vädret slår om och det blir torrt och kallt ute räknar experterna med att smittspridningen tar fart igen – i november, december eller januari.

Om 60 procent av svenska folket vaccinerar sig kommer sju miljoner doser vaccin att bli över.

Vad gör vi med alla dessa?