Trump gjorde som Wallström

På sätt och vis gjorde Donald Trump en Margot Wallström när han erkände Jerusalem som Israels huvudstad.

Hon uppfyllde också ett vallöfte och påstod att det underlättade för freden.

Fast de flesta tycker precis tvärtom.

När Trump erkände Jerusalem var Wallström en av dem som mest högljutt protesterade mot beslutet. För precis som de flesta andra såg hon faran med förändringen.

Hur ska den av omvärlden omhuldade tvåstatslösningen nu kunna bli av?

Trumps beslut försvårar ett fredsavtal, tvärtemot vad han själv säger. Ändå var det nästan exakt vad Margot Wallström själv gjorde när hon för tre år sedan erkände Palestina som en självständig stat.

Socialdemokraterna hade gett ett löfte i valrörelsen om att erkänna Palestina. Precis som Trump i sin valrörelse lovade att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

Trumps vallöfte fick mycket kritik precis som socialdemokraternas.

Svårt förklara

Wallström hade svårt att förklara på vilket sätt ett ensidigt svenskt erkännande av Palestina skulle föra fredsprocessen framåt. Tvärtom fick Sveriges beslut hård kritik från andra EU-länder för att försvåra fredsprocessen.

Snarare var beslutet ett utslag av Sveriges vilja att plocka upp traditionen från Olof Palme och sticka ut hakan i utrikespolitiska frågor.

Sverige som periodvis haft goda relationer med både Israel och palestinierna har under Margot Wallströms ledarskap blivit en paria i Tel Aviv. Det svenska erkännandet av Palestina fick inte premiärminister Benjamin Netanyahu att jubla och gjorde honom inte mer välvilligt inställd till att inleda seriösa förhandlingar med palestinierna.

Tvärtom förstörde Sverige sin chans att agera medlare mellan parterna.

Förlorar roll

Ännu färre begriper vad Trump vill uppnå med erkännandet av Jerusalem bortsett från att samla pluspoäng bland israeler och inhemska kärnväljare. Han riskerar att USA förlorar sin unika roll som fredsmäklare i Mellanöstern.

Ett av motiven för Sveriges erkännande var att någon måste bryta dödläget och gå i bräschen för att ändra styrkeförhållandena mellan israeler och palestinierna. Än så länge är det ingen som följt efter. Det svenska erkännandet har varit ett slag i luften.

Trump motiverar sitt erkännande på liknande sätt. Någon måste vara först med att göra det som han tycker är rätt och det som är fakta på marken. Israel är den stat som de facto behärskar Jerusalem.

Viktig skillnad

Givetvis finns det viktiga skillnader. Palestina är den svagare parten. Militärt är Israel vida överlägset. Det är Israel som ockuperar mark som världssamfundet är enigt om tillhör palestinierna.

I den meningen var det inte kontroversiellt att erkänna Palestina. Nästan alla anser att en framtida palestinsk stat är den enda rimliga lösningen. Problemet var att Sveriges erkännande ytterligare försvårade en redan besvärlig förhandlingssituation.

På samma sätt är inte världen emot att Israel ska få ha Jerusalem som huvudstad. Men nästan alla är eniga om att det måste ske som en del av en fredsuppgörelse där också palestiniernas rätt till staden garanteras.

Rasande

Trumps erkännande omöjliggör inte det men gör det svårare att få båda parter till förhandlingsbordet.

Mest nöjd är givetvis premiärminister Benjamin Netanyahu som i dag besökte EU-högkvarteret i Bryssel för första gången i ett försök att få Europa att följa efter Trump. Bland dem han träffade var utrikesminister Wallström.

När Sverige erkände Palestina var Netanyahu rasande och hotade övriga EU-länder att inte följa Sveriges beslut. Den här gången är han euforisk och vill att EU ska följa efter.
Wallström kunde denna gång nöjt konstatera att inget EU-land stödjer Trumps beslut.

Precis som Trump och Netanyahu är nöjda med att ingen följt efter Sverige.

Både Trump och Wallström har utifrån sina egna utgångspunkter övervärderat sin egen förmåga att åstadkomma fred.