Nato redo att anfalla

Publicerad 2011-03-19

”De första bomberna kan falla i dag”

I ett desperat försök att vinna tid utlyste Gaddafi vapenvila.

Samtidigt fortsatte hans styrkor att beskjuta rebellerna i flera städer.

I morse gjorde sig Nato redo att anfalla Libyen.

Enligt Frankrikes FN-ambassadör kan de första bomberna falla i dag.

Jaktflygplan i London och Paris står beredda att lyfta mot Libyen. Utanför den libyska kusten ligger ett amerikanskt marinkårsfartyg redo med attackflygplan och helikoptrar.

Tidigt i morse meddelade Frankrikes FN-ambassadör Gerard Araud att anfallet mot Gaddafi kan komma redan efter toppmötet i Paris i dag.

– Jag tror att vi inleder det militära ingripandet efter mötet, sa han till brittiska BBC.

Obama varnade

Efter FN:s beslut om flygförbud över Libyen svarade Gaddafi med att utlysa vapenvila. Samtidigt kom rapporter om att hans styrkor fortsatte att attackera oppositionen.

Rebellerna i Benghazi rustade sig i natt med automatvapen efter rykten om att Gaddafis soldater är på väg mot staden.

Enligt USA bryter Gaddafi både mot den utlovade vapenvilan och FN-resolutionen genom att fortsätta avancera mot Benghazi. I ett direktsänt tal i går kväll varnade president Barack Obama den libyske diktatorn:

– Gaddafi måste dra tillbaka sina trupper och dödandet av civila måste upphöra. Kraven från FN är inte förhandlingsbara.

Kräver vapenvila

Obama var mycket tydlig – om Gaddafi inte lyder väntar ”militär handling”. Även Storbritannien och Frankrike kräver omedelbar vapenvila.

– Annars finns det risk att tusentals dör, säger Obama.

Enligt oppositionens militära talesman dog i går minst 28 personer i strider i städerna Mistrata, Ajdabiya och Zintan.

Militärstrategen Stefan Ring är orolig över utvecklingen. Om Gaddafi inte gör som FN kräver tvingar det fram ett anfall:

– Det oroar mig, för det är inte lätt att försöka bomba Gaddafi till en reträtt.

När kan en sådan aktion bli aktuell?

– Så fort man har möjlighet. Det skulle vara förödande för USA om Gaddafis styrkor nådde in i Benghazi. Det är oerhört svårt att slå mot hans styrkor utan att också orsaka civila förluster. Det är mycket lättare om Gaddafis styrkor är utanför.

Utstuderad plan

Gaddafi utspel om vapenvila är en del av hans utstuderade maktplan, enligt Stefan Ring:

– Det här är en taktik som han har använt tidigare. När han har förstått att hans handlingsutrymme är väldigt begränsat har han anpassat sig till omvärldens krav. Det är ett sätt för honom att få andrum och försöka förlänga sitt maktinnehav.

Följ ämnen i artikeln