SMHI: Varmaste juli – på minst 260 år

Uppdaterad 2018-07-22 | Publicerad 2018-07-21

Extremvärmen är historisk.

Juli 2018 är varmaste juli-månaden sedan SMHI började mäta för över 260 år sedan.

– Det är ovanligt att vi har så varmt som vi har haft under den här långa perioden, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Temperaturen har mätts under längst tid i Stockholm. Där började mätningarna år 1756.

Sedan dess har det aldrig någonsin varit lika varmt i Sverige under juli som i år.

Det meddelar SMHI som säger att den heta luften kommer vara kvar över landet även under nästa vecka – vilket gör att de redan nu uppger att juli 2018 blir den varmaste på över 260 år på många håll i landet.

”Med råge” skriver myndigheten.

Sjöarna värmer upp

Den Medelhavsliknande hettan beror främst på starka högtrycksryggar och högtryck som avlöst varandra. Tillsammans har de tryckt bort lågtrycket som försökt dra in från Atlanten.

– Och eftersom att det hållit emot under en sådan lång tid, och de få gångerna som lågtryck lyckats lösa in över landet, så arbetar högtrycksluften in och håller emot lågtrycket, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

– Det är ovanligt att vi har så varmt som vi har haft under den här långa perioden.

Solen, som inte täckts av mycket moln alls, har också gjort att vattentemperaturerna runt om i landet ökat.

Klass 2-varning

– Detta bidrar också till värmen, för det har varit varmt i sjöar under dag- och kvällstid som håller upp temperaturerna, säger Mikael Sjöstrand.

Temperaturerna väntas ligga mellan 25–30 grader i hela landet inom överskådlig tid. I Mälardalen och sydöstra Norrland kommer graderna stiga till nära 35.

Enligt Foreca finns det ingen större nederbörd i sikte, och det är fortsatt extremt torrt i marken.

Varningarna för höga temperaturer och brandrisk i landet som SMHI utfärdade under förra helgen kommer att fortsätta gälla även under nästa vecka.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln