Theresa May tar sikte på Bryssel

Foto: Michael Sohn/AP/TT
Tyskland säger ja till brexitavtalet, meddelade Angela Merkel vid en budgetdebatt i förbundsdagen.

avTT

NYHETER

Storbritanniens premiärminister Theresa May flyger under dagen till Bryssel med förhoppningen att kunna reda ut brexitläget med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

I Tyskland har Angela Merkel nu gett sitt bifall till ett avtal.

Theresa Mays resa sker mitt under bråda förhandlingar för att få ihop alla detaljer inför helgens extrainsatta brexittoppmöte. Intensiva diskussioner pågår om den gemensamma politiska deklaration om framtida relation som EU och Storbritannien ska enas om parallellt med utträdelseavtalet.

May lämnar ett Storbritannien där Labours ekonomisk-politiske talesperson John McDonnell under förmiddagen sade att det inte finns en majoritet för brexitavtalet i parlamentet.

Gibraltar-tvist

Från både EU och Storbritannien betonas att ingenting är klart förrän allt är klart. Exempelvis vill Spanien få in tydligare ord om att framtiden för Gibraltar är en fråga mellan Spanien och Storbritannien.

Gibraltar kommer att lämna EU tillsammans med Storbritannien i mars, trots att 96 procent av befolkningen röstade för att stanna kvar. Spaniens premiärminister Pedro Sanchez sade på tisdagen att han regering kommer att rösta mot avtalet om texten om Gibraltar inte ändras.

Tyskt ja

Klart är åtminstone att Tyskland kommer att säga ja till ett brexitavtal på söndag.

– Vi vet hur svåra diskussionerna är i Storbritannien, men jag kan säga för Tysklands del att vi kommer att godkänna utträdesavtalet, sade Förbundskansler Angela Merkel vid en budgetdebatt i förbundsdagen.

Hon hoppas att Spaniens invändningar mot formuleringar kring Gibraltar är lösta till dess, och att hon beklagar men respekterar britternas beslut.

– Det är i vårt fundamentala intresse att ha en bra relation med Storbritannien även i framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM