Iransk robotattack mot 'amerikanskt superfartyg'

Publicerad 2015-02-26

Iranska kanonbåtar gick på onsdagen till attack mot det amerikanska hangarfartyget.

Den skalenliga modellen sköts sönder och samman och i Iran är man nöjd med sin militära kapacitet.

– Vi har så avancerade sjöminor att amerikanarna inte ens kan föreställa sig dem, säger konteramiralen Ali Fadavi till iranska Fars News.

Genom Hormuzsundet transporteras en femtedel av all olja som produceras i världen. Farvattnen mellan Arabiska halvön och Iran anses givetvis mycket viktiga, inte minst av USA.

I en styrkedemonstration på onsdagen spände Iran musklerna när landets Islamiska revolutionsgarde gick till attack mot en fullskalig modell av ett amerikanskt hangarfartyg. Under övningen ”Den store profeten 9” sköts missiler och raketer från tiotals mindre båtar mot modellfartyget. Även ballistiska- och kryssningsmissiler sköts mot attrappen.

Budskap om styrka

Övningen följdes av höga officerare från revolutionsgardet och talmannen för det iranska parlamentet, Ali Larijani.

Konteramiralen Ali Fadavi menar att valet av mål var självklart.

– Amerikanska hangarfartyg är stora ammunitionsdepåer med många missiler, raketer, torpeder och allt annat, säger han till Fars News, enligt AP.

Fadavi påpekade också att en direkt träff med en missil kan utlösa större explosioner på hangarfartyg.

Revolutionsgardets högste officerare, Mohammad Ali Jafari, menar att övningen skickat ett ”budskap om Irans styrka” till makter utomlands, en vinkning till USA.

”En Hollywoodinspelning”

Från amerikanskt håll spelar man ner övningen. Kommendören Kevin Stephen leder USA:s femte flotta, i Bahrain, och han säger att man inte är oroliga.

– Vi känner oss tillfreds med vår flottas förmåga. Det verkar som de har försökt förstöra något motsvarande en Hollywood-inspelning, säger han till AP.

Följ ämnen i artikeln