Ännu en stad har fallit till Isis

Uppdaterad 2014-06-16 | Publicerad 2014-06-15

Irakiska staden Tal Afar togs på söndagen över av Isis.

Två byar har också fallit till terrororganisationen.

USA har evakuerat delar av sin ambassad och förstärker säkerheten med influgna marinkårssoldater.

Staden Tal Afar i nordvästra Irak har fallit till terrororganisationen Isis.

Många av stadens invånare uppges ha flytt till den kurdiska regionen i norr.

Isis har också tagit kontrollen över två byar i Adhaim, vilket ses som ett första steg in i provinsen Diyala nordöst om Bagdad. Om provinsens huvudstad skulle falla kommer det att underlätta för Isis att inta Bagdad, uppger CNN.

Ambassad förflyttar personal

Oro för terrorgruppens framryckningar har fått USA att förstärka bevakningen vid sin ambassad i Bagdad. Omkring 150 amerikanska marinkårssoldater är på väg till landets ambassad i staden, uppger källor nyhetsbyrån AP.

Enligt John Kirby, talesperson för Pentagon, transporteras soldaterna till Irak med flyg och kommer finnas på plats för att skydda särskilt utsatta byggnader.

Samtidigt är USA på väg att evakuera en betydande del av sin personal, enligt New York Times.

Med 5 500 anställda är USA:s ambassad i Bagdad landets största diplomatiska postering i världen. Större delen av dem kommer att stanna kvar och ambassaden ska fortsätta att hålla öppet, uppger en källa med insyn i planeringen till New York Times.

Officiellt väntas åtgärden kallas för en förflyttning och vara tänkt som en tillfällig åtgärd. En del uppges få utföra sitt arbete från Amman i Jordanien.

Direkt dialog med Iran

President Barack Obama har sagt att USA kan tänkas hjälpa den irakiska regeringen med militära åtgärder, till exempel flyganfall. Samtidigt rapporterar Wall Street Journal att USA förbereder samtal med Iran om säkerheten i Irak.

Källor uppger för tidningen att "direkt dialog" ska inledas i veckan, men vilken kanal Obamas regering väljer för att samtala med ärkefienden är inte klart.

En möjlighet är i samband med möten i Wien, där amerikanska och iranska företrädare ska träffas på måndagen, tillsammans med andra länder, för att förhandla om Irans kärnteknikprogram.