I dag träder nya lagar i kraft

Publicerad 2014-07-01

Skyddet mot barnäktenskap skärps, uthyrning av bostadsrätter förenklas och polisen får ökade möjligheter att beslagta tillgångar som köpts för pengar från brottslig verksamhet.

I dag träder flera nya lagar i kraft.

Från och med i dag är penningtvätt ett eget brott. Samtidigt blir det möjligt för polisen att förverka pengar och tillgångar - exempelvis bilar och hus – som köpts med vinster från kriminell verksamhet.

– Det här handlar om att försvåra för den organiserade och den ekonomiska brottsligheten. Penningtvätt blir ett allt viktigare sätt att finansiera grov organiserad brottslighet, säger Per Claréus, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask.

Lättare ingripa mot pengatvättare

Dessutom blir det enklare för polisen att slå till mot växelkontor, kasinon eller andra verksamheter som utnyttjas för penningtvätt – även om innehavarna inte varit medvetna om det.

– Det blir inte längre möjligt att hävda att man inte känt till detta, om man borde ha förstått att det pågår, säger Per Claréus.

Bestämmelserna om penningtvätt är bara en av flera nya lagar som träder i kraft vid halvårsskiftet.

Enklare hyra ut i andra hand

Det införs samtidigt en ny brottsskadelag som ska stärka brottsoffers ställning. Dessutom stärks skyddet mot barnäktenskap genom flera olika lagändringar. Två nya brott införs, varav det ena, äktenskapstvång, kan ge fängelse i fyra år.

I dag blir det dessutom enklare att hyra ut bostadsrätter i andra hand. Regeringen hoppas att detta ska mildra den akuta bostadsbristen i storstäderna.

– Vi behöver utnyttja de bostäder vi redan har på ett bättre sätt, har bostadsminister Stefan Attefall sagt i en kommentar.