Musbajs hittades i godisfabrik

Publicerad 2014-12-19

Musbajs och spindelnät hittades i en godisfabrik i södra Stockholm.

Nu kallas godiset tillbaka.

– Det kan handla om några tiotals kilo, säger tillverkaren.

Fabriken fick oanmält besök av kommunens livsmedelsinspektörer i tisdags. Då hittades musspillning på golvet, spindelnät och flera lager av smuts på utrustningen och arbetsredskapen i fabriken.

Ett stort hål hittades också i en dörr mellan lagret och produktionssalen, där mössen kunde ta sig in. Lokalen, utrustningen och arbetsredskapen var "genomgående mycket smutsiga", enligt inspektörerna som misstänker att städning inte skett på två veckor.

Har sålts till flera julmarknader

Nu förbjuds fabriken att hantera livsmedel. Dessutom kallas stora mängder godis tillbaka.

– Vi var där igen under torsdagsmorgonen och såg ännu mer musbajs inne i själva produktionssalen. Därför har vi tagit ett nytt beslut om saluförbud och återkallande av allt egenproducerat godis från 21 oktober i år, säger Lina Svärd, livsmedelsinspektör.

Fabriken säljer enligt egen uppgift färdigpackade godispåsar till över 250 Ica-butiker. Godiset säljs också till flera butiker, museer, kiosker och lanthandlar i landet.

– Mycket handlar om godis som säljs på marknader i hela Sverige. Fudge, mintkyssar, marmeladgodis och liknande, säger Lisa Svärd.

Det är oklart hur mycket godis som kommer att kallas tillbaka. Enligt företagets vd har godiset levererats till 23 återförsäljare sedan den 21 oktober.

– Det har gått mest till knallare som sålt godiset på olika julmarknader. Det kan handla om några tiotals kilo, säger vd:n.

Kan ha tagit sig in genom dörrarna

Han misstänker att mössen kan ha tagit sig in i samband med en flytt från fabriken.

– Vi ska vara utflyttade från lokalerna 31 december och håller just nu på att packa ihop. Det kan hända att de tagit sig in när någon av våra dörrar som stått öppna, säger han.

Han säger att han är "förvånad" över miljöinspektionens rapport. När skadedjursbekämpare besökte fabriken i oktober fann de inga spår av möss eller andra skadedjur.

– Vi städar dagligen och har haft storstädning två gånger i månaden. Ingen har märkt att vi skulle ha några möss i fabriken. Men vi ligger på markplan och nära en skog så visst finns det möss i området.

Vad händer med godiset nu?

– Jag vet inte om vi kommer att kalla tillbaka allt eller om vi kommer att be återförsäljarna att förstöra det. Vi ska kontakta dem och säga att de inte får sälja godiset vidare.

Följ ämnen i artikeln