Inga Jas-plan i kampen mot IS

Publicerad 2015-12-16

Sverige skickar inga Jas-plan i kampen mot IS – regeringen säger nej.

Däremot kommer Sverige att erbjuda flygtransporter, materiel och stabsofficerare.

Oppositionen är starkt kritisk.

– Vi är inte beredda att ta vårt ansvar. Vi överlåter det som är kostsamt, svårt och farligt på andra nationer i Europa, säger Liberalernas Allan Widman till Aftonbladet.

Alliansen gick så sent som i går ut med ett gemensamt krav på att Sverige skulle bistå Frankrike med svenskt spaningsflyg.

Men regeringen säger nej.  Vid en presskonferens i dag presenterade utrikesminister Margot Wallström ett paket av insatser som ska sättas in i Irak, Nordafrika och  Syrien. Samtidigt stängs inga dörrar för svenskt spaningsflyg framöver, utan insatserna ska utvärderas under 2016.

– Vi har presenterat ett paket som vi tycker är ett rejält militärt bidrag. Vi svarar med solidaritet med Frankrikes önskemål om bistånd, säger Wallström.

– Frankrike har genom sin ambassadör sagt att det här är ett viktigt bidrag vi kommer med.

Flygtransporter

Sverige ska i ett första paket, enligt regeringen, erbjuda Frankrike 50 till 100 timmar av Sveriges 160 timmar inom det internationella systemet för strategiska flygtransporter. Dessutom ska Sverige våren 2017 ställa upp med ett Herculesplan, TP48, i FN-insatsen Minusma i Mali.

Ytterligare ett par stabsofficerare ska också skickas till Minsuma eller till FN:s fredsobservatörstyrka i mellanöstern.

Sverige ska också behandla en förfrågan från Frankrike om tillgång till svenskt försvarsmateriel.

Kostar 40 miljoner

Paketet beräknas kosta 40 miljoner kronor.

– Detta är ett rejält militärt bidrag. Vi bidrar både till Syrien, Irak och Nordafrika, säger Margot Wallström.

Alliansen är starkt kritiska mot regeringens beslut, som de tycker är för defensivt.

– Jag är besviken, dels för att regeringen tagit en månad på sig att fundera och för att förslaget innehåller för lite. Det här är en process där både andra länder, och även jag, börjar bli otåliga. Sverige behöver delta aktivt i den internationella kampen mot terrorismen, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Allianspartierna kritiska

Hon säger att det är viktigt att besluten fattas utifrån hur Sveriges bidrag kan leda till mest nytta.

– Det ska vara det som styr. Nu finns det skäl att tro att det är annat.

Vad skulle det kunna vara?

– Det får man fråga regeringspartierna om. Men det får inte vara partipolitiken som styr utan hur Sverige kan bidra bäst.

Kinberg Batra tror att det finns en risk att andra länders syn på Sverige nu påverkas.

– Vi borde vara ett land som man tänker på som en aktiv deltagare i internationellt arbete för fred och frihet och mot terrorismen. Det angår oss också.

”Tar inte vårt ansvar”

Även Allan Widman (L) är kritisk och tycker att Sverige fortsätter en politik som innebär att man "överlåter det som är kostsamt och farligt på andra nationer":

– Vi är inte beredda att ta vårt ansvar. Det som Sverige presenterar i den här situation kommer ha betydelse den dagen Sverige eventuellt behöver hjälp. Det vi nu gör kommer de att göra mot oss, säger Allan Widman.

Peter Hultqvist slår däremot ifrån sig kritiken:

– Allianspartierna har blivit väl inriktade på en sak, vi har försök se det här utifrån ett bredare perspektiv, säger han.

Hultqvist utesluter däremot inte att det i framtiden kan bli aktuellt att skicka Gripenplan.

– Jag varken lovar eller utesluter något.