Henry, 72, lägger ner mjölkproduktionen

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-07-30

Hittills i sommar har en bonde i veckan lagt ner sin mjölkproduktion i takt med de fallande priserna. Henry Olofssons gård har haft mjölkproduktion sedan 1856 – men nu sätter han stopp.

– Det här är väldigt vemodigt, säger han.

Henry Olofsson, 72, fick alltid höra av sin mamma att oavsett vad skulle han hålla fast vid mjölkproduktionen. Det är ju en säker och stabil inkomst, sa hon. Men tiderna har förändrats.

Bara sedan första kvartalet 2014 har ersättningsnivån för mjölkbönderna minskat med 20 procent. Henry Olofsson säljer sin mjölk till Arla, som nästa vecka sänker sin ersättning till 2,58 kronor per kilo.

– 1976 var ersättningen 5,80 kronor, säger Henry Olofsson.

Nu är måttet rågat för familjegården i Önsved söder om Östersund. Henry Olofsson kommer att lägga ner sin mjölkproduktion, vilket Länstidningen Östersund var först med att berätta.

– Det här är väldigt vemodigt. Jag sörjer det som händer mig nu, säger han.

Har blivit förlustaffär

Sedan augusti 2013 har gårdens mjölkproduktion varit en förlustaffär. Då låg ersättningen på 3,60 kronor per kilo. Gården har producerat mjölk sedan 1856, den första tiden visserligen bara åt det egna hushållet. Nu kommer Henry Olofsson att växla om till köttproduktion.

– Fler än jag kommer att sluta med mjölkproduktion, säger han.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har hittills i sommar minst en bonde i veckan slutat producera mjölk.

– I en del fall görs det frivilligt. I andra fall går bonden i konkurs, vilket är en personlig tragedi, säger Helena Jonsson, förbundsordförande på LRF.

Putin-blockad spelar in

De låga mjölkpriserna har flera förklaringar. Enligt LRF finns det ett överskott i den internationella mjölkmarknaden. Också EU:s sanktioner mot Ryssland i spåren av Krimkrisen har spelat in. Ryssland valde som svar på de europeiska och amerikanska sanktionerna att stoppa jordbruksimporten från EU.

– Den här krisen är djupare och mer allvarlig än de tidigare mjölkkriserna vi sett, säger Helena Jonsson.

LRF förespråkar bland annat att beteslagen ses över och att dieselskatten sänks.

Mellan tvåhundra och trehundra mjölkgårdar väntas försvinna i år. En av dem tillhör alltså Henry Olofsson. En dag i höst kommer de sista av hans kor att försvinna från gården.

– Då kommer jag inte att vara här. Annars kommer jag bara att få tårar i ögonen, säger han.

Arla har avböjt att kommentera artikeln.