Charterkaos till midsommar

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2002-06-17

Strejker lamslår resandet i Europa

Det blir flygkaos i Sydeuropa lagom till midsommar.

Semesterfirare och charterresenärer drabbas extra hårt av en flygledarstrejk som lamslår all trafik.

Även färjor och bussar står stilla i en rad länder.

Strejken berör direkt allt resande i Frankrike, Spanien, Grekland, Italien och Portugal.

Strejkerna är utlysta inom flyg, busstransporter och färjor och hotar att lamslå alla transporter.

De största reseföretagen i Europa har redan bokat om flygningar till bland annat Spanien, där kaos väntas drabba flygplatserna.

Problemen börjar redan i morgon tisdag, då en landsomfattande strejk i Grekland lamslår bussar och färjor.

Även banker och vissa sjukhus berörs och för turister innebär strejken stora förseningar. Det kan bland annat bli omöjligt att ta färja mellan öarna i den grekiska övärlden.

På onsdag utbryter kaos i luften. Flygledarna i Frankrike, Italien och Portugal strejkar vilket innebär enorma förseningar för all flygtrafik i hela regionen.

Omorganisation

Flygledarna i alla tre länderna protesterar mot en stor omorganisation och de franska flygledarna har meddelat att man lägger ner arbetet på onsdag morgon klockan fem.

Dagen före midsommar blir det tufft för alla som är på resa i Spanien. Där har landsorganisationerna UGT och CCOO utlyst storstrejk, vilket fått bland annat Europas största reseföretag TUI att boka om 40 av 47 planerade flygningar från Tyskland och Storbritannien, uppger DPA. Man fruktar främst att flygplatserna ska lamslås av strejken.

I slutet av veckan planerar italienska transportarbetare punktstrejker som väntas slå hårt mot buss- och tågtrafiken. Dessutom har piloterna vid det italienska flygbolaget Alitalia varslat om att man lägger ner arbetet i fyra timmar på fredag den 18 juni. Senare i juli tas samtliga anställda vid Alitalia ut i strejk under två dagar.

Caroline Olsson, TT

Följ ämnen i artikeln