C och L i möten för utökade mandat

Publicerad 2018-11-24

Med drygt en vecka kvar till statsministeromröstningen om Stefan Löfven (S) riktas ljuset återigen mot Centern och Liberalerna.

Partierna måste rucka på sina nuvarande ståndpunkter för att eventuellt kunna släppa fram Löfven.

Smusslandet är stort när partierna ska sätta sig ned internt med regeringsfrågan inför omröstningen om Löfven den 5 december

Sedan Annie Lööf (C) misslyckats med att bilda en regering har vågmästaren tvingats tillbaka till ritbordet. I dagarna förväntas Centerpartiet samla till partistyrelsemöte och träff i riksdagsgruppen. Vad som står på dagordningen vill man från partiets sida inte gå in närmare på, men Lööf måste få partiets välsignelse för att närma sig någon typ av samarbete med Stefan Löfven.

Lööfs stöd starkt

Bortsett från att Lööf även fortsättningsvis kan räkna med medlemmarnas support råder stort hemlighetsmakeri inom partiet.

– Stödet är starkt, men mer än så vill jag inte kommentera, säger Centerns presstalesperson Hannes Hervieu.

Även för Liberalerna har alternativen blivit färre och nu väntas partiet samlas under söndag förmiddag, enligt en källa till TT.

Trycket på partiledaren Jan Björklund är stort sedan man röstat ned Moderaternas regeringsförslag, samtidigt som ett samarbete med Löfven fått nobben av minst ett partidistrikt.

Kan kalla till partiråd

För att Liberalerna ska kunna göra något annat än att rösta nej till Löfven behövs ett nytt mandat i regeringsfrågan från partiet, uppger pressekreteraren Adam Alfredsson. Det sker i så fall genom ett partiråd där ombud, partistyrelse, riksdagsgrupp och EU-parlamentariker möts. Och kallelsen dit skulle i teorin redan kunna komma på måndag.

– Vi har nämnt den 30 november samt 7 och 14 december som potentiella datum för ett partiråd. Vi har samtidigt lovat att kalla med fem dagars varsel, säger Alfredsson.

Följ ämnen i artikeln