Yasri Khan (MP) vägrar ta kvinnlig reporter i hand

Uppdaterad 2016-04-20 | Publicerad 2016-04-19

Khan: I stället för att prata om politik blir det dokusåpa

TV4 Nyheterna intervjuade Yasri Khan (MP), kandidat till partistyrelsen och ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa, med anledning av Mehmet Kaplans avgång.

I samband med intervjun vägrade Khan ta den kvinnliga reportern i hand.

Det är för intimt, tycker han.

– Det är ett personligt val, säger Yasri Khan till Sveriges Radio.

Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin slöt upp bakom statsrådet Mehmet Kaplan (MP) efter massiv kritik efter avslöjanden om att den nu avgångne bostadsministern bland annat ätit middag med företrädare för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

Däremot har de tagit avstånd från att han 2009 jämförde Israels bemötande av Palestina med hur de tyska nazisterna behandlade judarna på 30-talet.

Kommenterar Kaplans avgång

På tisdagskvällen intervjuades även Yasri Khan, aktiv i politiken i Stockholms län och kandidat till Miljöpartiets partistyrelse, av TV4 Nyheterna med anledning av stormen kring Kaplan.

Han säger att vad som hänt är väldigt tråkigt och att proportionerna kring det hela har blivit ”alldeles för stora”, även om Kaplans jämförelse kan diskuteras.

Yasri Khan, som också är ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa som Mehmet Kaplan var med och grundade, menar att Kaplans avgång visar hur svårt det är för muslimer att bli delaktiga i svensk politik.

”Väldigt väldigt intimt”

I samband med TV4-intervjun vägrar han dock ta kanalens kvinnliga reporter Ann Tiberg i hand.

I stället vill han hälsa med ena handen på bröstet.

– Så som jag är uppväxt är det så att fysisk beröring med det motsatta könet anses vara väldigt väldigt intimt, förklarar Khan.

På frågan om han, likt partistyrelsen han kandiderar till, vill bryta upp de patriarkala strukturerna i samhället svarar han:

– Ja, absolut. Grejen är så här, vad är patriarkala strukturer? Det är normer, och det är normer som vissa av majoriteten uppbär.

Lorentz Tovatt, tidigare språkrör för Grön Ungdom, är en som har reagerat på Yasri Khans agerande.

Kritiseras av MP-kollega

Lorentz Tovatt, tidigare språkrör för Grön Ungdom, är en som har reagerat på Yasri Khans agerande.

”Om man ska sitta i MP:s partistyrelse ska man ha det grundläggande vettet att inte aktivt behandla män och kvinnor olika. Punkt”, twittrar han och utvecklar det senare:

”Jag är emot att han aktivt behandlar män och kvinnor olika. Vore bra om han slutade med det.”

Khan: Personligt val

På morgonen deltog Yasri Khan i P1 Morgon i Sveriges Radio och fick frågan om varför han väljer att inte ta i hand med kvinnor.

– Jag kan förstå att många har åsikter om detta men det är ett personligt val. I ett liberalt samhälle ska man kunna välja sådana saker själv, säger han och fortsätter:

– Det är förskräckligt om vi bedömer det viktiga arbetet om jämställdhet mellan män och kvinnor utifrån detta. En chef kan skaka hand med alla sina anställda men ger inte män och kvinnor lika löner för det.

"Direkta personpåhopp"

Khan är kritisk till att samhällsdebatten nått vad han kallar "dokusåpanivå".

– Det blir direkta personpåhopp och anklagelser. I stället för att prata om sakpolitik blir det dokusåpa, säger han.

Khan talade även om en ”beröringsskräck” efter att han fått frågan om det spelar roll vilka människor politiker möter och umgås med.

– Absolut. Men vad har hänt med det folkliga, att träffa varandra. Den här totala beröringsskräcken som vi har, säger han.

MP-politikern fick hårt mothugg från Gulan Avci (L), ordförande för Liberala kvinnor. Med bakgrund i avslöjandena om Mehmet Kaplan ifrågasätter hon vilka värdegrunder som finns i Miljöpartiet.

"Tveksamma bevekelsegrunder"

– MP drar till sig människor som har tveksamma bevekelsegrunder. Detta är för mycket för ett parti som är del av regeringsunderlaget. Vi måste ställa frågan till MP vad de har för värderingar när det kommer till demokratiska värden och de är skyldiga att svara, säger hon.

Aftonbladet söker Yasri Khan, Åsa Romson och Gustav Fridolin för en kommentar.