Gav Hannas son adhd-diagnos – ville sälja fiskolja

Publicerad 2018-02-25

Hon fick höra att hennes fyraårige son ”hade allvarliga fel på hjärnan” och inte skulle klara skolan.

Sen ville personen inom barnomsorgen ville sälja fiskolja till henne för att hjälpa sonen.

– En person som jobbar med barn ska inte uttala sig på det här sättet, säger Hanna Nilsson.

Hanna Nilsson, 31, beskriver sin fyraråriga son som aktiv – men inte mer aktiv än andra barn. Trots det försökte en anställd på hennes sons barnomsorg sälja fiskolja till Hanna för att hjälpa sonens utveckling, vilket Hallandsposten var först med att rapportera om.

Hanna Nilsson och hennes man är kritiska mot mot att personal inom barnomsorgen självmant ställer diagnos. ”En person som jobbar med barn ska inte uttala sig på det sättet”, säger hon.

Flera vetenskapliga studier har visat att fiskolja kan ha viss effekt för att underlätta i vardagen för personer som har adhd.

– Jag fick höra av henne: han har för svår adhd och kommer aldrig klara skolan, hans hjärna är i obalans, säger Hanna till Aftonbladet.

Kommer att anmäla

Men varken Hanna eller hennes man har någonsin haft en tanke på att utreda om deras son har adhd. Nu är de kritiska till att personal inom barnomsorgen självmant sätter diagnos. De ifrågasätter också hur kommunen hanterat det som skett.

– Utbildningschefen har pratat med den anställde som är ångerfull och får ha kvar sin anställning. De erbjöd att försöka lösa problemen så att vår son kunde komma tillbaka, men det är uteslutet för oss, säger Hanna Nilsson.

Föräldrarna tänker att anmäla kommunen för kränkande behandling till Skolinspektionen.

– En person som jobbar med barn ska inte uttala sig på det här sättet, säger Hanna Nilsson.

Kommunen: Tar det på allvar

Carin Kjellström som är biträdande utbildningschef på Laholms kommun, säger till SVT Nyheter att den anställdes agerande hanteras internt och att det inte är okej att blanda sin bisyssla med sitt jobb inom barnomsorgen.

– När vi får signaler så tar vi dem givetvis på allvar. Hur vi hanterar personal är internt arbete. Det vi har gjort nu är att försäkra oss om att barnet har omsorg, säger Carin Kjellström till SVT Nyheter.

– Ingen har rätt att göra det om man inte har utbildning och en utredning har gjort det, säger hon på frågan om personal har rätt att ställa diagnos på barn.

Följ ämnen i artikeln