Khashoggis sista kolumn: Saudiarabien behöver en fri press

Publicerad 2018-10-18

Washington Post har publicerat en kolumn av Jamal Khashoggi – drygt två veckor efter att journalisten misstänks ha mördats.

I sin sista text uttrycker han en önskan om en friare arabvärld.

– En frihet han uppenbarligen gav sitt liv för, skriver redaktionschef Karen Attiah i en kommentar.

Jamal Khashoggi är försvunnen sedan 2 oktober. Turkiska myndigheter uppger att han mördats inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul av en dödspatrull på 15 personer. Flera av dem ska ha kopplingar till det saudiska kungahuset.

Khashoggi var kolumnist i Washington Post och på onsdagen, drygt två veckor efter hans försvinnande, publicerade tidningen hans allra sista kolumn.

”Hoppades han skulle komma tillbaka”

Enligt Karen Attiah, som är redaktionschef på Washington Posts globala ledarsida, fick hon texten från Khashoggis översättare dagen efter att han rapporterades saknad.

– The Post avvaktade med att publicera texten eftersom vi hoppades att Jamal skulle komma tillbaka så att vi kunde redigera den tillsammans. Jag har blivit tvungen att acceptera att det inte kommer att hända, skriver Karen Attiah i en kommentar till kolumnen.

Varnar för att fri media tystas

I kolumnen skriver Jamal Khashoggi, som i sina texter ofta kritiserade Saudiarabien och hur landet styrs, om Saudiarabiens brist på frihet och brist på en fri press.

I ett stycke varnar han för att ”arabiska regeringar getts fria händer att fortsätta tysta media i en allt högre hastighet”.

Han nämner också vänner som fängslats av den saudiska regimen efter att ha skrivit uppmärksammade ledare om Saudiarabien.

– Den här kolumnen fångar helt perfekt hans engagemang och passion för frihet i arabvärlden. En frihet han uppenbarligen gav sitt liv för, kommenterar chefredaktör Karen Attieh texten.

Bojkottar i protest

Det saudiska kungahuset har förnekat all kännedom om försvinnandet som uppmärksammats och väckt ilska världen över. Samtidigt pekar allt fler källor ut kopplingar mellan det misstänkta mordet och kronprins Mohammad bin Salman.

The New York Times har kartlagt de män som pekats ut som misstänkta för mordet och flera av dem har starka kopplingar till kronprinsen, enligt tidningen.

Flera internationella storföretag som Mastercard och Uber har i protest mot Saudiarabien valt att bojkotta en stor konferens i Riyadh.