Storm på väg in över Västsverige – SMHI varnar för stormen Knud

Blåsigt väder väntas drabba landet – från Skåne upp till Dalarna

Uppdaterad 2018-09-20 | Publicerad 2018-09-19

Håll i hatten – på fredag väntas årets första höststorm, Knud, dra in.

Stormbyar på 25 sekundmeter riskerar nämligen att piska främst Västsverige.

– Surra fast parasoll och studsmattor och annat som sitter löst, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca, till Aftonbladet.

Något ilsket gror över Atlanten.

Där utvecklas nämligen i skrivande stund de stormbyar som under fredag eftermiddag och kväll kan nå Sverige. DMI, den danska motsvarigheten till SMHI, har döpt ovädret till Knud.

SMHI har utfärdat varningar för kulingvindar över Skagerrak, havet mellan Sverige och Norge redan under onsdagskvällen.

”Risk för storm”

Då prognosen ännu är osäker flaggar man i nuläget bara för ”risk för storm” i Halland och Västra Götaland, med tillägget att varningar kan utfärdas först när prognosen blir säkrare.

– Allra blåsigast blir det till havs, men även in över land kan det bli stormstyrka i byarna. Längst uppe i kustbanden finns det risk för ännu kraftigare vindar, säger Erik Rindeskär, meteorolog vid Foreca.

Lågtrycket som bildas på Atlanten kommer ta vägen över de brittiska öarna, och kanske då föräras med ett engelskt namn, innan det mot fredag når svensk mark.

– Det ser ut att bli första höststormen. Nu i september går vi in i stormsäsongen som brukar sträcka sig fram till februari. Först lite senare brukar vi ha den största aktiviteten, säger Erik Rindeskär.

Säkra lösa föremål

Prognosen må vara något osäker, men meteorologen uppmanar ändå till att kolla trädgården och säkra eventuella lösa föremål som riskerar att segla iväg.

Barnens studsmattor brukar vara ett vanligt byte för vindbyar av kraftigare kaliber.

Lågtrycket för även med sig en rejäl temperatursänkning – över stora delar av Sverige.

– Om man ser till exempelvis Småland så kommer man ha 20 till 23 grader på fredagen, men sedan sjunker det till 10 till 13 grader på lördagen, säger Erik Rindeskär.

Det blåsiga vädret väntas påverka ända från Skåne upp till Dalarna.

Swedavia följer utvecklingen:

– Alla plan kommer att gå planenligt så som det ser ut just nu från Göteborg Landvetter.  Det kan naturligtvis komma att förändras om vädersituationen förändras, vi rekommenderar våra resenärer att följa information på vår app och på hemsidan, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia. 

Om flygtrafiken på Kastrups flygplats påverkas kan det i förlängningen också komma att påverka svenska flygplatser. 

SJ rustar också för stormen och erbjuder gratis ombokning för sina resenärer.

Följ ämnen i artikeln