Efter tvisten – matte slipper avliva sin rullstolsburna hund

Publicerad 2018-09-23

Efter nästan ett år fullt av osäkerhet kan en hundägare i Malmö andas ut.

Hennes rullstolsburna hund som inte kan kissa själv behöver inte avlivas – det kom förvaltningsdomstolen fram till i veckan.

När en hundägare och hennes hund uppsökte veterinär i oktober förra året så slutade besöket med en fundersam veterinär. Hen undrade om det verkligen var rätt att hålla tiken vid liv då hon var rullstolsburen och inte kunde tömma sin urinblåsa själv.

Veterinären kopplade då in länsstyrelsen för att de skulle avgöra hundens öde.

Matte hemma på heltid med hunden

Hundägaren är hemma med sitt djur hela dagarna. Hon lägger mycket tid på att ta hand om hunden för att se till att rullstolen inte lämnar skavsår och att musklerna får chans att stretchas. Det är även hon som hjälper djuret att kissa genom att klämma på hennes urinblåsa fem till sju gånger om dagen.

Inför länsstyrelsens beslut kopplade djurägaren in neurologer och veterinärer som skulle styrka att att den rullstolsbundna hunden visst hade ett acceptabelt liv så länge hon fick regelbundna veterinärbesök.

Länsstyrelsen: Hunden ska avlivas

Efter några månader kom dock länsstyrelsens beslut: hunden skulle avlivas inom tre veckor.

”En hund som är permanent förlamad på ett sätt så den inte kan sköta grundläggande behov och som saknar känsel i delar av bakkroppen på så sätt att eventuella varningssignaler i form av smärta inte leds fram, är enligt länsstyrelsens bedömning utsatt för en oacceptabel risk för onödigt lidande och sjukdom”, skriver de – vilket Sydsvenska dagbladet varit först med att rapportera.

Länsstyrelsen menar att ett djur ska ha möjlighet att ”bete sig naturligt” och alltså kunna ta sig fram i alla möjliga gångarter och kunna lägga sig ned eller sätta sig upp som djuret själv vill. En hund ska även kunna markera revir under promenader, menar de.

Matte vägrar avliva

Men hundens matte var inte beredd att avliva sitt kära djur. Därför överklagade hon beslutet till förvaltningsdomstolen.

Och i veckan kom beslutet. Rätten avgjorde att hunden ska få leva vidare eftersom ägaren har sådan noggrann uppsyn över sin hund samt att den lilla tiken var pigg och kunde röra sig på ett godtagbart sätt.

– Den är som en familjemedlem. Ägaren har haft den i 14 år, säger hundägarens vän till Sydsvenskan.

Följ ämnen i artikeln