Kvinnor tar större plats när Facebook byter ikoner

Publicerad 2015-07-08

"Var bokstavligt talat i mannens skugga".

Facebooks ikoner för "vänner" och "grupper" har tidigare bestått av en stor mansfigur och en lite mindre kvinnlig figur. Nu ändras det.

"Kvinnan var bokstavligt talat i mannens skugga", skriver Facebooks designchef Caitlin Winner i ett blogginlägg.

"Vänner"-symbolen på Facebook har tidigare varit en lite större man med en lite mindre kvinna bakom sig. När det gäller "grupper"-symbolen har den bestått av en man i förgrunden och en man och en kvinna i bakgrunden.

Nu blir det ändring på det.

"Svårt att inte se symboliken"

I den nya designen, som hittills endast går att se i mobilen, har kvinnan fått mer plats. Enligt The Verge sker ändringen efter att de ansvariga på Facebook sett symboliken.

"Som kvinna var det svårt att inte se symboliken av den gamla ikonen; kvinnan var bokstavligt talat i mannens skugga", skriver designchefen Caitlin Winner i ett blogginlägg på sajten Medium.

Tar plats längst fram

Grupp-ikonen har ändrats ännu mer – där tar den kvinnliga figuren nu plats i mitten framför två manliga figurer. Dessutom har den karaktäristiska "Darth Vader-silhuetten" på kvinnan skrotats till förmån för en lite mer naturlig frisyr.

Enligt Winner skickade Facebooks tekniker ut de nya symbolerna direkt när hon var klar med dem. I framtiden tänker hon hålla mer koll på andra ikoner.

"Efter det här projektet är jag noga med att tänka på symbolik. Jag försöker ifrågasätta alla ikoner", särskilt de som känns mest bekanta, skriver hon.

Följ ämnen i artikeln