Havsforskarnas kusliga spådom

Publicerad 2015-07-30

Professor: ”Delar kan komma in i ett strömbälte - inte alls omöjligt”

En karta som oceanografer ritade för ett år sedan pekar med kuslig precision ut Madagaskar med omnejd som ett område där vrakdelar från MH370 skulle kunna hittas.

I studien slår forskarna fast att vingdelen och resväskan som nu hittats på Réunion, 5 600 kilometer från sökområdet, stämmer väldigt bra tidsmässigt.

– Det är inte alls omöjligt, säger Anders Omstedt, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet.

Tipsa |
Aftonbladet

En karta som konstruerades av oceanografer vid University of Western Australia (UWA) för ett år sedan förutsåg att vrakdelar från MH370 skulle kunna dyka upp på ön Réunion.

Flygexperter har tidigare uttalat sig om att den upphittade vingdelen mycket väl kan komma från det saknade Malaysia Airlines-planet. En resväska som hittades på ön i morse kan också komma från MH370.

”Rimligt baserat på studien”

Efter att planet försvann i mars förra året koncentrerades sökningarna efter det i ett område i södra Indiska oceanen baserat på information från satelliter. I sökoperationen ingick en mängd personer med olika expertiser och kompetenser.

En som deltog och ingick i teamet som undersökte strömmarna i havet i regionen var Charitha Pattiaratchi, professor i oceanografi vid University of Western Australia (UWA).

Studien för ett år sedan ledde till att havsforskarna konstruerade en karta. Dokumentet visar var det, baserat på att det initiala sökområdet var korrekt, är mest sannolikt att eventuella vrakdelar kan dyka upp.

Han kommenterar fyndet som nu gjorts på ön Réunion för tidningen The Guardian.

– Det är rimligt baserat på den studie vi gjorde för 12 månader sedan. Mellan 18 och 24 månader efter försvinnandet skulle detta kunna vara ett område där vrakdelar dyker upp.

”Inte alls omöjligt”

Anders Omstedt, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, delar sin australiska kollegas antaganden.

– Jag har själv varit med om stora överraskningar. Delar kan komma in i ett strömbälte. Det är inte alls omöjligt, säger han till Aftonbladet.

Professor Charitha Pattiaratchi blev tidigare intervjuad av Sky News. Han uppgav då att det är ”mycket troligt” att fler delar dyker upp i området kring Réunion.

– Det är svårt att mäta, men det kommer inte som någon överraskning om mer delar spolas upp i denna region. Det behöver inte nödvändigtvis vara exakt här, men i Madagaskar regionen, sa han till tv-kanalen.

Lätt vrakdel

Sedan fyndet på Réunion gjordes har många frågat sig hur en del av en flygplansvinge kan flyta.

Ronald Bishop, flyglärare och expert, berättar för Daily Mail att den upphittade delen var mycket lätt och sannolikt har varit fylld av luft, vilket har fått den att flyta – eller ”halvflyta” ett par meter under havsytan.

– Den kan ha färdats mitt emellan havsbotten och ytan i en hastighet beroende på havets strömmar, sa han.