”Hon levde som slav”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-21

Advokaten som försvarade Sakineh tvingades fly Iran – söker asyl i Norge

OSLO. Han var Sakinehs tuffa försvarsadvokat i Iran.

Nu är han på flykt och har tagit in under antaget namn på hotell i Oslo.

– Sakineh är en symbol. Vi får inte glömma de andra, säger han.

Yrvaken öppnar Mohammad Mostafaei dörren till sitt lilla hotellrum. Knappt fyra veckor har gått sedan han korsade Irans gräns mot Turkiet med en ryggsäck som rymde hans dator och ett ombyte underkläder. Hans hustru hade fängslats, hon har nu släppts men inte kommit ur landet. De har en sjuårig dotter.

Barnen är missnöjda

– Jag mår bra, försäkrar han sedan vi satt oss för att dricka te och äta våfflor i frukostmatsalen.

Följande är nytt: Sakinehs barn har framfört att de inte längre vill se Mohammad Mostafaei uttala sig. De är missnöjda med hur han ser på deras mammas öde, framför allt att han tror att hon var inblandad i mordet på maken. Barnen anser att hon är oskyldig.

”Ett offer för familjen”

– Sakineh var ett offer för familjen och för lagarna, börjar

Mohammad Mostafaei intervjun, innan jag ställt någon fråga.

– Det är vanligt att iranska kvinnor tvingas leva i äktenskap, där de får sitt uppehälle i utbyte mot sexuella tjänster.

”Kan inte skilja sig”

Han ser Sakineh som en symbol.

– Hon är en av dessa kvinnor som lever som slavar. Som kan börja hata sin man. Men som inte har rätt att skilja sig, om de inte kan bevisa att de far illa.

Samtidigt menar han att dödsdomen mot Sakineh är olaglig, av flera skäl. Hon har för det första redan straffats med 99 piskrapp och skulle inte åtalas igen. Men så skedde. Och domen, att stenas till döds, står fast – ännu har Högsta domstolen inte sagt sista ordet.

– Jag kommer att publicera fler berättelser som Sakinehs tills jag når mitt mål att stening avskaffas och kvinnor har rätt att leva, säger Mostafaei.

Har räddat 10 av 13

Under sju år var han en frispråkig kritiker av dödsstraff. Han har haft 13 klienter som dömts att stenas, tio kunde han rädda.

Fallet Sakineh tog han sig an för några år sedan.

I somras, eftersom han inte hade kommit någon vart, tyckte han att tiden var mogen att offentliggöra hennes öde.

Då gick han uppenbarligen för långt.

– I slutet av juli togs jag in till polisförhör. Fast jag bara gjort mitt jobb!

Hustrun fängslades

Han förhördes under fyra timmar om sitt arbete att rädda kvinnor och barn från dödsstraff, och hotades. Samma dag fängslades hustrun Fereshteh Halimi, svågern och svärfar.

Då gick Mostafaei under jorden.

– Efter några dagar flydde jag. Jag ville tro att min familj skulle släppas, när de inte längre behövdes som gisslan.

Han gick fem timmar över bergen till Turkiet, där en bonde lånade ut sin häst. De nådde staden sittande på samma hästrygg. Där fick han hjälp av Amnesty till Istanbul – och sattes i fängelse med andra flyktingar.

”Måste stoppa monstren”

Först efter sex dagar, då diplomater från EU, FN och norska regeringen agerat, kunde han flyga till Norge.

Vad ska du göra nu?

– Jag fortsätter mitt arbete, för jag känner mig skyldig att offentliggöra vad som sker i Iran. Där du skulle piskas för att du visar ditt hår. Sådana monster ska vi stoppa.

Stannar du i Norge?

– Jag vet inte. Jag skulle vilja återvända till Iran.

Sakinehs öde är ännu ovisst. Det har tillkännagetts att dödsstraffet är inställt.

Men iranskt rättsväsen är svårgenomträngligt, eftersom det finns både en brottsbalk och sharia­lagar. I praktiken bestämmer landets högste religiöse ledare Khamenei om Sakineh ska stenas, hängas eller friges.

Mostafaei förklarar detta ingående och jag säger slutligen att detta är svårt att förstå. Då ler han.

– Jag förstår inte heller.

Stöd protesterna – skriv under för att rädda Sakineh

Hon ska ställas i en grop grävd upp till axelhöjd, sen ska stenar kastas på henne, stenar tillräckligt stora att skada henne, men inte så tunga att hon genast dör.

Det ska ske i staden Tabriz, Iran. Hon heter Sakine Mohammadi Ashtiani och är 43 år. Hon är dömd till att stenas till döds – för en påstådd kärleksaffär med en man.

Aftonbladet har varit i Tabriz. Vi uppmanar nu till protest mot Sakinehs dödsdom. Skriv under för Sakineh – vi lovar att ta namnlistan till Irans ambassad.