Samsung varnar för sina tv-apparater – kan avlyssna samtal

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2015-02-08

Dags för en tv-kväll i soffan?

Då gäller det att se upp med vad du säger – åtminstone om du äger en Samsung smart-tv.

Företaget varnar nu sina kunder för att deras röster kan spelas in och överföras till "tredje part".

Användare av smarta tv-apparater har kunnat strunta i fjärrkontrollen och kontrollera tv:n med röstkommandon ett bra tag.

Men nya uppgifter gör gällande att tv-soffan inte är en så fredad zon som den kan framstå som.

Åtminstone inte om du äger en Samsung smart-tv.

Skickar vidare information

I en omfattande "privacy policy" har företaget petat in en skrivelse som fått företagets kunder att fråga sig om tv:n avlyssnar mer än bara enkla uppmaningar om att höja volymen eller byta kanal.

"Tänk på att om dina talade ord innehåller personlig eller annan känslig information kommer den informationen finnas med bland den data som samlas in och överförs till tredje part vid användandet av röstigenkänning", skriver Samsung i den uppmärksammade policyn.

Företaget nämner inte vem eller vilka som är företagets tredjepart, mottagare av det inspelade materialet, och betonar särskilt att "Samsung inte är ansvarigt för dessa leverantörers integritets- och säkerhetsrutiner". Företaget uppger också att man förbehåller sig rätten att förmedla enhetsnummer, som till exempel kan kopplas till kundens identitet, till tredje part.

Okänd tredjepart

Integritetsexperten Corynne McSherry på Electronic Frontier Foundation säger till nyhetssajten Daily Beast att Samsungs skrivelser är "oroande" eftersom de kan tolkas mycket brett av Samsung.

– Om jag var kund skulle jag vilja veta vem som är tredje part och jag skulle definitivt vilka veta om mina ord fördes över i krypterad form.

Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson säger att Samsung troligen bara kan skicka vidare information som spelats in när du fysiskt trycker på "voice-knappen" på fjärrkontrollen.

– Men det är klart att om du säger något känsligt när du har den nedtryckt så finns ju risken att det förs vidare. Och har företaget kontor eller servrar i USA så har de amerikanska myndigheterna rätt att gå in när som helst och läsa informationen utan att det krävs en pågående förundersökning eller en husrannsakan, säger Peter Pettersson.

Kan bli mål för hackers

Han uppger att röstigenkänningstjänsten kan stängas av om man är orolig. Samtidigt skulle en skicklig hackare enligt honom kunna ta sig in i tv:n och slå på mikrofonen.

– Frågan är bara vem som skulle vilja lägga ner det arbetet och vad man skulle få ut av det. Här får man bestämma sig för vilken typ av säkerhetsnivå man vill ha. Vill man vara riktigt säker får man helt enkelt stänga av tv:n, säger Peter Pettersson.

Samsung har inte varit så ivriga på att kommentera uppståndelsen på nätet. Men till Daily Beast uppgav företaget till sist att man tar "konsumenternas integritet på stort allvar. I alla våra smart-tv:s installerar vi säkerhetsåtgärder av branschstandard, däribland kryptering av data".

Följ ämnen i artikeln