26-årig konvertit erkänner planer på massmord

avOskar Forsberg

NYHETER

Lewis Ludlow, 26, misstänks ha planerat en terroristattack i London.

Ludlow, som nyligen konverterat till Islam, erkänner sina mordplaner och sina kontakter med terrorgruppen IS.

Enligt tidningen The Mirror ska han ha planerat en attack nära Disney-affären på turisttäta Oxford street.

26-årige Lewis Ludlow har i förhör med den brittiska polisen erkänt att han ska ha planerat en storskalig terrorattack i London.

Enligt polisen ska han ha rekognoserat utanför Disney-affären på Oxford street och längs med andra turiststråk i den engelska huvudstaden. Det rapporterar tidningen The Mirror.

Ludlow planerade att köra en skåpbil eller lastbil i hög hastighet på platserna.

Målet ska ha varit att döda omkring 100 personer.

Ville döda turister

I en domstol i dag berättade han hur han tidigare svurit trohet till terrororganisationen IS. Något som också fanns dokumenterat på en film som hittats av polisen.

1 av 3 | Foto: Yui Mok / PA Wire
26-åringen ska ha planerat attack vid Disney-affär på Oxford street.

Ludlow ska ha skrivit ner sina planer, dels på papper och dels i en telefon han köpte under falskt namn i våras. I de nedskrivna planerna kunde polisen läsa att han betraktade Oxford street som ett ”idealmål”.

”Det är troligt att omkring hundra personer skulle kunna dödas i en attack”, hade han skrivit.

Andra mål som Ludlow rekognoserat var S:t Pauls cathedral, vaxmuseet Madame Tussauds och en shiamuslimsk samlingslokal.

Enligt polisen ska Ludlow ha börjat att aktivt planera en attack efter att han blivit stoppad av polisen på flygplatsen Heathrow. 26-åringen skulle resa till Filippinerna men stoppades från att borda planet.

Finansierat IS i Asien

Enligt tidningen The Mirror har polisen i Storbritannien känt till mannen sedan 2010 efter att han medverkat i en demonstration ledd av en muslimsk hatpredikant.

Några år senare greps han igen och polisen hittade IS-propaganda på hans dator, men den gången släpptes han utan vidare åtgärder.

Efter gripandet på Heathrow sa Ludlow själv att han skulle till Filippinerna för att köpa sex, men efter en husrannsakan hemma hon honom kunde polisens utredare spåra att han haft regelbunden kontakt med en person med namnet Abu Yaqueen i ett filippinskt område med stark IS-närvaro.

26-åringen hade också startat en Facebook-sida där han utgav sig för att sälja antikviteter. En sida som polis och åklagare hävdar är en front för att skicka pengar och finansiera IS i Filippinerna.

”Ett allvarligt hot”

Ludlow erkände idag inför en domare att han planerat en terrorattack och att han finansierat IS verksamheter i Filippinerna.

– Lewis Ludlow ser sig själv som en soldat som slåss för IS i Storbritannien, säger Deb Walsh från brittiska åklagarmyndigheten till The Mirror och fortsätter:

– Han är ett allvarligt hot mot allmänheten.

Ludlow sitter just nu häktad i väntan på dom.

Dagens tre rubriker 10 augusti 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

London