Påven ringde upp till himlen

Uppdaterad 2017-10-27 | Publicerad 2017-10-26

Nu finns det inga tvivel längre – påven har direktkontakt med nån där uppe.

När Franciskus på torsdagseftermiddagen ringde rymdstationen ISS på videolänk blev tonen snabbt filosofisk.

Besättningen fick bland annat svara på hur de ser på människans plats i universum.

Det omkring 20 minuter långa samtalet fördes framför allt på italienska mellan påven och astronauten Paolo Nespoli.

Nespoli medgav att han trots sitt fågelperspektiv var förvirrad och inte hade något bra svar på påvens fråga om människans plats i universum.

– Vårt mål är att sprida kunskap, men ju mer vi lär oss, desto mer inser vi att vi inte vet, sa Nespoli enligt AFP.

”Vart är vi på väg?”

Den 80-årige argentinske påven talade till de sex besättningsmedlemmarna på ISS på videolänk från en guldmålad arbetsstol vid sitt skrivbord i Vatikanen.

– God eftermiddag ... eller god kväll. Jag antar att tiden är annorlunda på rymdstationen, eller hur? inledde Franciskus.

– Astronomi får oss att tänka på universums gränslösa horisonter, och väcker frågor som ”var kommer vi ifrån, vart är vi på väg?” fortsatte påven.

Amerikanen Randy Bresnik, vars engelska tolkades till italienska av Nespoli, sa att det bästa med att jobba på ISS är att kunna se ”Guds skapelse, kanske lite från hans eget perspektiv”.

Ömtålig existens

Bresnik, som tidigare varit stridspilot under Irak-kriget, sa även att han ofta tänker på att det i rymden inte finns några gränser eller konflikter.

– Det är bara fridfullt.

– Men när man ser hur tunn atmosfären är inser man hur ömtålig vår existens är.

Utöver amerikanske Bresnik och italienske Nespoli befinner sig ytterligare två amerikaner och två ryssar just nu på ISS.

Franciskus är inte den första påven som anropar himlen. Hans företrädare Benediktus ringde ISS 2011. Även då arbetade den nu 60-årige Paolo Nespoli på den internationella rymdstationen.

Följ ämnen i artikeln