Coronahalterna minskar i svenska avlopp

Publicerad 2022-03-18

Coronaviruset ökar i Kina och Sydkorea, men i Sverige finns ingen anledning till oro.
Här minskar virushalterna i avloppen på flera håll.

– Det är på få ställen den här veckan som det har det gått upp, säger virusforskaren Maja Malmberg.

I Kina ökar smittspridningen igen. I söndags noterades det högsta antalet coronafall i landet på ett dygn sedan februari 2020, och nästan 30 miljoner kineser har satts i karantän i ett försök att dämpa spridningen. Även Sydkorea rapporterar ett rekordhögt antal fall.

Men i Sverige är situationen en annan.

Glada besked i avloppsvattnet

Virushalterna i avloppen minskar på flera håll i landet, enligt siffror från Sveriges miljöepidemiologiska centrum (SEEC), vilket indikerar att smittspridningen är på nedgång.

Halterna är inte nere på låga nivåer ännu. Men tendensen rent generellt är att virusnivåerna är på väg nedåt.

– Det är medelhöga till höga nivåer på de flesta ställena. Det är på få ställen den här veckan som det har det gått upp, några ställen stabilt och några ställen går det ned, säger Maja Malmberg, virusforskare vid SEEC och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Coronaviruset muterar hela tiden. En av de senast upptäckta och officiellt identifierade varianterna är ”deltakron” eller ”deltamikron”, som forskarna kallar den. Precis som namnet indikerar är den en blandning mellan de tidigare spridda varianterna delta och omikron, den innehåller arvsmassa från båda varianterna.

Den mest drastiska minskning har skett i Umeå, som för bara två veckor sedan hade rekordhöga virushalter i avloppen.

– Där har det precis börjat vända nedåt, medan det på andra ställen har gått nedåt betydligt längre, säger Maja Malmberg.

Vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala görs sekvensering av avloppsvatten. På bilden miljömikrobiolog Anna Szekely.

Låg risk för ny smittvåg i Sverige

Enligt vaccinforskaren Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker vid Karolinska institutet, är risken låg att smittan ska öka här.

– Jag tror inte att det i Kina kommer att påverka oss i Europa smittspridningsmässigt. Risken för nya vågor i Sverige är rimligen liten, dels på grund av immunitetsläget plus att vi går mot ljusare tider i vädret. Men, det kan självklart ändras om en ny variant dyker upp, säger han i en intervju med TT.

Han tror inte på den kinesiska strategin med nolltolerans och lockdown, och påpekar att inget land har klarat pandemin genom att stänga ner.

– Nedstängningar kan inte utrota covid, utan vad nedstängningar gör är att skjuta på problemet, säger han.