Journalist försvunnen i Amazonas regnskog

Publicerad 2022-06-07

I Javari-dalen har det blivit vanligare med skottlossningar mellan jägare, fiskare och officiella säkerhetsagenter, som har en permanent bas i området. Det är också en viktig väg för kokain som produceras på den peruanska sidan av gränsen, som sedan smugglas till Brasilien för att förse lokala städer eller för att fraktas till Europa.

Två män har försvunnit i en avlägsen del av Amazonas bara några dagar efter att ett gäng hotat dem med pistol.

– Vi har ingen tid att förlora, säger ledaren för det inhemska urfolket.

Dom Phillips, en brittisk journalist och författare reste runt i Amazonas tillsammans med Bruno Pereira, en tjänsteman för ursprungsfolket. De var i området för att arbeta på en bok om att bevara rengskogen.

Phillips och Pereira sågs senast på söndagsmorgonen i Sao Rafael, efter att de lämnat Javari-dalen i en avlägsen del av Amazonas för en tvådagarsutflykt med båt till Jaburus-regionen.

Men de två kom aldrig tillbaka, och på måndagen slog en urfolksledare larm, rapporterar AP.

Blivit hotade av gäng

Pereira har under lång tid mottagit hot från skogshuggare, illegala fiskare, tjuvjägare och gruvarbetare som försöker invadera ursprungsbefolkningens territorium. För att skydda sig mot de inkräktande gängen bar han vanligtvis pistol.

På lördagen när de skulle slå läger längs med floden ska någon plötsligt ha viftat med ett vapen.

Enligt Beto Marubo, en urfolksledare från regionen, som känner de saknade männen, har den vidsträckta regnskogen blivit allt farligare de senaste åren. Han menar att motsättningarna har ökat och gängen har blivit mer aggressiva under Bolsonaros styre.

– Det är mer organiserade och våldsamma gäng av illegala gruvarbetare och jägare som plundrar regionens skogar och floder ostraffat, säger han.

Phillips, 57, som arbetar på en bok om miljön med stöd från Alicia Patterson Foundation, är baserad i den brasilianska staden Salvador och har rapporterat om Brasilien i mer än 15 år för tidningar som Guardian, Washington Post, New York Times och Financial Times. Pereira är en av den brasilianska byrån för urbefolkningens mest erfarna anställda som verkar i Vale do Javari-området. Han övervakade byråns regionala kontor och samordningen av isolerade ursprungsgrupper innan han gick på sin nuvarande ledighet.

”Vi behöver armén”

Den federala polisen, Amazonas civila polis, nationalgardet och flottan har mobiliserats för att försöka hitta männen. Marinen har skickat ett sök- och räddningsteam och på tisdagen ska en helikopter sättas in.

Men Marubo tror inte att det räcker för att hitta dem i den enorma rengskogen.

– Vi behöver ett akut sökuppdrag. Vi behöver polisen, vi behöver armén, vi behöver brandmän, vi behöver civilförsvarsstyrkor. Vi har ingen tid att förlora, säger Marubo till The Guardian.

Bor i Salvador

Phillips, 57, har rapporterat från Brasilien i mer än ett decennium och är baserad i staden Salvador tillsammans med sin fru Alessandra Sampaio, som delat inlägg på Twitter via en vän.

”Jag kan bara be att de mår bra någonstans, att de är förhindrade att fortsätta av någon logistisk anledning, och att allt detta bara blir en till berättelse i deras rika liv", twittrade hon.

Följ ämnen i artikeln