Unga väljarnas skräck: Fyra år till med Trump

Hård kamp mellan Demokraternas toppkandidater inför Supertisdagen

Publicerad 2020-03-03

LOS ANGELES. Bernie Sanders eldar på massorna som ingen annan – men Joe Biden kontrar med stöd från tunga avhoppare.

Supertisdagen kan bli avgörande i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat.

– Jag är rädd för att det kommer att sluta med att Trump vinner och får fortsätta förstöra världen, säger DeMarco White, 28.

Väljare i 14 delstater, däribland jättarna Kalifornien och Texas, röstar på en och samma dag. Den så kallade Supertisdagen kan få avgörande betydelse för fortsättningen av det demokratiska primärvalsracet.

Men även uppladdningen har varit dramatisk. På mindre än ett dygn gav både Pete Buttigieg och Amy Klobuchar upp kampen – och ställde sig bakom Joe Biden.

– Om vi ägnar de kommande fyra månaderna åt att splittra vårt parti så kommer vi få ägna de kommande fyra åren åt att se Donald Trump slita sönder det här landet, sa Amy Klobuchar på scenen som hon delade med den förra vicepresidenten i Dallas.

Ungefär samtidigt talade Bernie Sanders i Saint Paul, Minnesota. Då sträckte han ut en hand till avhopparnas supportrar.

– Jag vet att finns politiska skillnader mellan oss. Men jag vet också att ni förstår att vi måste bilda en regering som tror på rättvisa i stället för girighet.

Osäkra in i det sista

I Kalifornien har vallokalerna varit öppna i flera dagar. Vid en av dem, på en lugn bakgata alldeles i närheten av världsberömda Hollywood Boulevard i centrala Los Angeles, känns den politiska turbulensen avlägsen.

Människor promenerar förbi skyltarna som pekar in mot den skolbyggnad där röstningen äger rum. Många har matkassar i händerna och något matt i blicken. Från en basketplan alldeles intill hörs en grupp killars hetsiga rop. Tvärsöver gatan står en man som livet verkar ha gått hårt åt och rotar i kundvagnen där han förvarar sina tillhörigheter.

29-åriga Caitlin Funk är ute och rastar hunden Noodle. Trots att Supertisdagen bara är några timmar bort har hon ännu inte bestämt sig för hur hon ska rösta.

29-åriga Caitlin Funk är ute och rastar hunden Noodle. Trots att Supertisdagen bara är några timmar bort har hon ännu inte bestämt sig för hur hon ska rösta.

– Min favorit var Pete Buttigieg, men nu har han ju tyvärr backat ur. Jag tror heller inte att Elizabeth Warren har vad som krävs, även om jag gärna hade sett en kvinnlig president.

Inte heller DeMarco White, 28, vet vem som ska få hans röst.

– Jag lutar åt Elizabeth Warren. Jag gillar att hon är så självsäker och jag tror att hon skulle ha förmågan att överbrygga sprickan mellan demokrater och republikaner. Bernie Sanders är för radikal för att lyckas med det.

”Bernie vore chanslös mot Trump”

22-åriga Eddie Chavez tvekar inför att ens delta i valet.

– Jag gillar det Bernie Sanders säger, men jag tror inte att jag kommer rösta. Jag bryr mig inte så mycket om politik.

Eddie ringar in en av Sanders tuffaste utmaningar. Vermont-senatorn har starkt stöd bland unga, men om han ska kunna kamma hem nomineringen måste han aktivera människor som brukar stanna hemma.

Joe Bidens position är enormt stark i den mycket viktiga afroamerikanska väljargruppen. Ett av de största problemen för hans kampanj är mittenkonkurrenten Michael Bloomberg, som splittrar de moderata demokraterna.

Men när det kommer till att slå Donald Trump i november är Caitlin Funk pessimistisk, oavsett vilken kandidat som vinner nomineringsstriden.

– Bernie Sanders är nog den som ligger bäst till nu, men han är chanslös mot Donald Trump. Jag är rädd att Trump kommer att få fyra år till i Vita huset. Det känns väldigt läskigt.

DeMarco White har en liknande uppfattning, precis som de flesta andra i det starkt liberala Kalifornien.

– Tanken på att få en mandatperiod till med Trump är läskig. Fast jag vet egentligen inte vad han skulle kunna göra som är värre än det han redan gjort, säger han.


PODD Allt du behöver veta om ”supertisdagen”

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om nästa steg i det amerikanska primärvalet med Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen