Coronasmittan både läskig och oväntad

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2020-03-15

Läskigt och oroande med all panik och ekonomiska effekter av virussmittad. Men också spännande, och anledning över att fundera kring att inte ta allt för givet.

Folk funderar mycket över coronaepidemin.

– Vi tar det på allvar, men är inte överdrivet oroliga, säger Magdalena Koistinen, 49 år från Uppsala.

Tillsammans med maken Albert Koistinen, 59, har hon tillbringat ett dygn i Stockholm. Nu ska de hem, och väntar på en ovanligt folktom centralstation.

– Jag tycker att Sverige tar det klokt, och går mot källan för smitta i stället för att stänga gränserna, säger Albert Koistinen.

– Vi har ju redan fått in smittan här, säger Magdalena Koistinen.

De säger att de inte är oroliga för sin egen del, men de är noga med handhygienen.

– Vi har däremot inte bunkrat. Vare sig mat eller toapapper. Men vi planerar inte några utlandsresor, säger hon.

Irina Brusin, 57 år från Stockholm, är på väg på tjänsteresa. Hon arbetar som psykolog, och konstaterar att smittan är oväntad.

– Det var inte det man tänkt sig. Men man ställs inför utmaningar, både som individ, som arbetstagare och som medborgare.

Hon är medveten om riskerna, men inte överdrivet rädd.

– Paniken är mer påfrestande än själva smittan, tycker jag. Är det sannolikt att jag kommer att få den här sjukdomen? Ja, det är det, men det bästa är att behålla lugnet och inte tänka på det hela tiden.

Ha roligt också

Oron behöver en motvikt, tycker hon.

– Det är viktigt att vi fungerar också, och behåller våra dagliga rutiner. Och så måste vi se till att ha lite roligt också.

Hon har själv vidtagit åtgärder för att skydda sig, som att tvätta händer och sprita sig, och sett till att ha lite extra mat hemma om hon skulle bli sjuk.

– Det jag är mest orolig över nu är att de säger att de inte spanar efter smittan, och att de säger att man inte ska komma till sjukhusen för vård. Det gör att man känner sig lite utlämnad och övergiven.

Arber Cela, 35 år från Stockholm, har sina föräldrar och sina mor- och farföräldrar i Albanien. Dit har smittan just nått, berättar han. Ett 30-tal är smittade där nu, men det kommer förstås att sprida sig även där.

– Smittan är ett stort problem. Folk kan dö, särskilt de som har problem med andningen.

Själv är han inte rädd för egen del, men visst är han orolig för sina äldre anhöriga. Men han är noga med att tvätta händerna, och att handsprita sig.

Tråkigt med allt som ställs in

Ivar Källström, 19 år från Solna, är på väg till en fysiktävling i Göteborg. I liten skala, bara ett 20-tal deltar, berättar han.

– Jag är inte jätteoroad. Dödligheten är inte jättestor. Jag har stort förtroende för att det kommer ett vaccin. Men det är dåligt för ekonomin.

Dessutom är det tråkigt med allt som nu ställs in, tycker han. Men han har själv inte vidtagit några åtgärder. I familjen har dock både handsprit och extra mat inhandlats, berättar han.

Ta inte allt för givet

– Jag tar det inte lika allvarligt som många andra. Det finns så många infektioner i världen, säger Maria Hellquist, 48 år från Undersåker utanför Åre.

Hon är inte rädd, men är noga med att tvätta sig, och bär gärna handskar då hon är på platser med mycket folk. Men hon ser coronaviruset som en påminnelse om att inte ta allt för givet.

– Jag tror generellt att det gör att man tänker mer på sin hälsa, och kanske blir mer noga. Till exempel med vad man stoppar i sig, säger Maria Hellquist.

Josefin Berggren från Jung utanför Vara har varit på besök i Stockholm och varit på show. Hon berättar att hon jobbar på en förskola.

– Virusepidemin är både läskig och spännande. Vad kommer hända nu, kommer vi att få skicka hem barnen, och kommer många i personalen att bli sjuka? Kan vi då skicka hem barn till dem som är föräldralediga? Det är spännande att se hur det faller ut.

Hon känner sig inte särskilt orolig för sin egen del, men tvättar sig noga, och har handspriten i fickan.

– Jag försöker också att inte ta i saker som handtag och sådant, säger Josefin Berggren.

Rättad: I en tidigare version var ett namn felstavat.