Dansk plast tar plats på skidkartan

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2019-10-05

Skidåkningen på Amager i Köpenhamn har utsikt över Öresund.

Skidbackar är ju vita och ligger i bergen. Men varför då, tycker danskarna, som inte brukar vara välförsedda med vare sig snö eller berg. Så nu har världens kanske första alpina skidområde i plast öppnat i Köpenhamn.

Projektet Copenhill, eller Amager Bakke, skulle från början efterlikna Ski Dubai i Förenade Arabemiraten, som bygger på konstsnö inomhus. Men det visade sig svårt utomhus i Danmark. Så i stället fick det bli plastborst från Italien, som ska kännas ungefär som en hård snöpist att åka på.

–  Vi har valt det bästa konstgjorda skidunderlag man kan få i världen just nu. Vi har involverat hela den danska skidmiljön i valet av material, säger den projektansvarige stockholmaren Patrik Gustavsson till nyhetsbyrån SPT.

Det ser ut som man åker på grönt gräs, och även i övrigt ska projektet vara "grönt". Exempelvis ligger nedfarterna ovanpå en ny, toppmodern avfallsanläggning, där sopor bränns och den tillvaratagna energin försörjer 160 000 hushåll med värme och el.

Den längsta nedfarten ska vara 180 meter, vilket inte imponerar jämfört med större skidorter. Men tanken är att det ändå ska locka utförsentusiaster i ett land vars högsta "berg", Møllehøj, sträcker sig 170 meter över havet.