Studenterna begär ut sina ”snygghetspoäng” – studien anmäld

Publicerad 2022-11-11

En studie vid Lunds universitet visade att snygga elever fick sämre betyg när det var distansundervisning. Eleverna som var med fick inte veta att de var med.

Attraktiva kvinnliga studenter får sämre betyg vid distansstudier, visar en ny studie.

En jury bedömde studenternas utseende – nu har flera begärt ut sina ”snygghetspoäng”.

– Det är svårt att inte börja jämföra sig, vilket känns lite olustigt, säger Siri Svedberg, 26, som inte visste att hon var en del av studien.

Den så kallade ”snygghetsstudien” från Lunds universitet har upprört många.

Flera studenter har reagerat kraftigt eftersom de inte visste om att deras utseende betygsattes i undersökningen. Nu har flera studenter begärt ut sina ”snygghetspoäng”, däribland 26-åriga Siri Svedberg.

– Jag begärde ut mina poäng som ett skämt. Det är svårt att inte börja jämföra sig med andra studenter, vilket känns lite olustigt.

Har anmälts två gånger

Studien visar att kvinnliga studenter som beskrivs som snygga fick sämre betyg när undervisningen bedrevs på distans. Medan betygen för de manliga studenter som beskrivs som snygga låg kvar på samma nivå.

Flera studenter ska ha mejlat universitetsledningen, och berättat att de inte varit medvetna om sitt deltagande. Även lärare på LTH har känt sig påhoppade i samband med att studien publicerats.

Studien har anmälts två gånger till Nämnden för utredning av avvikelser från god forskningssed. De två anmälningarna har nu skickats vidare till Överklagandenämnden för etikprövning, ÖNEP.

– Vi har inte tagit ställning till klagomålen. Utan vår enda bedömning är att detta är en fråga för ÖNEP. Eftersom vår nämnd inte bedömer etikfrågor, säger ordförande Göran Sandberg.

Studenterna utseende betygsattes av en jury. Bilden är ett montage.

Studien delades i gruppchatt

Siri Svedberg pluggar fjärde året på civilingenjörsprogrammet. När Siri fick veta att hon, och resten av klassen, hade blivit bedömda i studien blev hon chockad.

– Det var en kursare som skickade en länk till studien i en gruppchatt. Det här är typ det enda vi har pratat om sedan dess.

Det är doktoranden Adrian Mehic som ligger bakom studien. Och han har själv undervisat flera av de studenter som i studien har betygsatts av en jury.

– Först tänkte jag att hela grejen var knäpp. Men när jag förstod att det var en person vi haft som lärare kändes det ännu konstigare. Varför valde han att studera just vår klass?, frågar sig Siri Svedberg.

Hade redan tillgång till datan

Så här svarar Adrian Mehic på kritiken:

– Jag känner inte de här personerna och står inte i beroendeställning till studenterna. Om jag skulle se dem på stan skulle jag kanske känna igen fem av dem, förklarar han.

– Enligt GDPR ska man inte samla in personuppgifter i onödan och jag hade redan tillgång till datan. Jag följer bara lagboken.

När du kommenterar studien lyfter du oftast fram att du följt alla regler och lagar. Men studenternas känslor är ju något annat. Kan du förstå deras känslor?

– Absolut, det kan jag förstå. Men vad är alternativet? Att forskare inte ska få undersöka kontroversiella saker? Det är smått obehagligt att man försöker tysta forskning på det sättet.

”Pubertalt beteende”

Flera studenter har varit kritiska till att det är väldigt lätt för studenterna att räkna ut vems snygghetsbetyg som är vems.

Detta eftersom de anonymiserade studenternas ålder, betyg och hemkommuner har framgått.

– Om någon begär ut den anonymiserade datan måste jag enligt lag lämna ut hela filen. Sen förstår jag inte varför de behöver sitta och försöka ”knäcka koden” om vem som är vem. Det känns närmast som ett pubertalt beteende från deras sida, avslutar han.

Rektorn: ”Mycket allvarligt”

Annika Olsson är rektor på Lunds tekniska högskola.
Hon vill i nuläget inte kommentera studien utan vill låta etikprövningen ha sin gång.

Hon arbetar nu med att hålla en dialog med studenterna och informera om vart de kan vända sig för stöd.

– Jag ser mycket allvarligt på att våra studenter inte mår bra i den här situationen. Jag förstår reaktionerna bland de som känner att de blivit studerade utan att veta om det, säger hon.

Följ ämnen i artikeln