Minst 36 döda i skogsbränder på Hawaii: ”Apokalyptiskt”

Publicerad 2023-08-10

En skogsbrand härjar på Hawaii.

Minst 36 personer är döda, dussintals har skadats och över 270 byggnader har förstörts.

En evakuering har påbörjats och USA kallar in militären för att få hjälp.

En stor del av den historiska huvudorten på Maui, Lahaina, har omvandlats till aska. Skogsbranden som härjar på ön har orsakat stor skada med flera döda, dussintals skadade personer och över 270 byggnader har skadats eller brunnit ned, rapporterar AP.

Under torsdagen steg dödssiffran till 36 personer, rapporterar Hawaii News Now.

– Det här är en djupt dyster dag. Att förlora liv är tragiskt, vi sörjer tillsammans med familjerna och ber om tröst i denna otröstliga tid, sa Mauis borgmästare Richard Bissen under onsdagen.

Satellitbilder från Maxar Technologies visar en översikt över Lahaina Square på Maui, Hawaii, den 25 juni 2023, till vänster, och en översikt över samma område onsdagen den 9 augusti, efter en skogsbrand som slet genom hjärtat av den hawaiianska ön.

USA:s president Joe Biden har beordrat ”alla tillgängliga federala resurser” att hjälpa Hawaii med släckningsarbetet. Det handlar bland annat om stöd från kustbevakningen och marinen.

Starka vindar från orkanen Dora som passerade söder om Hawaii-öarna drev på elden ytterligare. Men när vindarna minskade kunde vissa flygningar återupptas, vilket gjorde det möjligt för piloter att se omfattningen av förödelsen.

– Det är skrämmande. Jag har flugit här i 52 år och jag har aldrig sett något liknande, sa Richard Olsten, pilot på ett reseföretag, till AP.

Maui är den näst största av Hawaii-öarna och har cirka 115 000 invånare. Över 2 100 personer befinner sig i tillfälliga skyddscenter och ytterligare 2 000 turister befinner sig på flygplatsen i väntan på att evakueras.

– Lågorna har utplånat samhällen. Det här är inte en säker plats att vara på, sa viceguvernör Sylvia Luke och uppmanade människor att hålla sig borta.

Besökare uppmanas lämna Lahaina. Under onsdagen påbörjade man en massevakuering för att föra människor direkt till flygplatsen.

Under tisdagen kunde kustbevakningen rädda 14 personer, inklusive två barn, som hade flytt ut i havet för att undkomma elden.

– De förklarade att det var apokalyptiskt, sa Tiare Lawrence, hennes 14 kusiner och farbröder flydde från staden.

Den exakta orsaken till skogsbränderna har inte kunnat fastställas men starka vindar, låg luftfuktighet och torr växtlighet har sannolikt bidragit till situationen, tror Hawaiis försvarsdepartement. Även klimatförändringarna ökar sannolikheten för mer extremt väder, sa flera experter.

Hallen i den historiska Waiola-kyrkan i Lahaina och närliggande Lahaina Hongwanji-missionen är uppslukade av lågor längs Wainee Street tisdagen den 8 augusti 2023 i Lahaina, Hawaii.

– Klimatförändringarna i många delar av världen ökar växtlighetens torrhet och temperaturen blir varmare. Även om man har samma mängd nederbörd så torkar saker ut snabbare om temperaturerna är högre, sa Erica Fleishman chef för Oregon Climate Change Research Institute vid Oregon State University.

Obama i sorg

USA:s tidigare president Barack Obama är bestört över bränderna. Han är själv född på Hawaii.

– Det är hjärtskärande att se dessa bilder från Hawaii – en plats som betyder så mycket för så många av oss. Michelle och jag tänker på alla som förlorat sina nära eller vars liv har vänts upp och ner, skriver han på X, tidigare Twitter.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln