Rysk diplomat vägrar lämna stoppat ambassadbygge

Publicerad 2023-06-23

Inhägnaden i Canberra där mannen håller sig kvar.

Australiens parlament valde att stoppa bygget av en rysk ambassad i närheten av parlamentet.

Nu har en rysk diplomat valt att slå sig ner på platsen och vägrar lämna.

– Det nationella säkerhetshotet av en rysk ambassad är inte det samma som att en kille står på en gräsplätt, säger Australiens premiärminister Anthony Albanese.

I förra veckan röstade det australiensiska parlamentets båda kamrar snabbt igenom att blockera byggandet av en rysk ambassad.

Bakgrunden ska vara det säkerhetshot som en ambassad hade kunnat utgöra, då ambassaden skulle byggas i närheten av parlamentet.

– Regeringen har fått tydliga säkerhetsrekommendationer om den risk som ny rysk närvaro kan innebära så nära parlamentsbyggnaden, sa Australiens premiärminister Anthony Albanese på en pressträff.

De nya lagarna har gjort att Rysslands hyresavtal för marken har ogiltigförklarats. Trots detta har en man dykt upp på tomten som nu vägrar lämna, det rapporterar australienska Sky News.

”Ser det inte som ett hot”

Mannen, som uppehåller sig på platsen olagligt är rysk diplomat – vilket gör att han inte kan gripas.

På bilder i australienska medier syns hur diplomaten, iklädd träningskläder står på platsen och röker en cigarett. Aktion har även kommenterats av president Albanese.

– Det nationella säkerhetshotet av en rysk ambassad är inte det samma som att en kille står på en gräsplätt. Vi ser det inte som ett hot mot vår nationella säkerhet, säger Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Kan inte gripas

Diplomaten observerades först av medier på torsdagen. Att han vägrade lämna platsen bekräftades på fredagen av president Albanese.

För att diplomaten ska kunna gripas behöver Australiens regering upphäva hans diplomatiska status och be Ryssland kalla hem honom. Skulle han inte återkallas, kan Australien sluta betrakta honom som diplomat.

Om regeringen överväger att ta ett sådant beslut vill Albanese inte kommentera i nuläget, men menar att de var medvetna om att Ryssland inte skulle uppskatta beslutet att blockera ambassadbygget.

Ryssland har valt att motsätta sig Australiens beslut att stoppa ambassadbygget, det rapporterar AFP. En talesperson för Australiens regering säger att Ryssland utmanar lagarna på ”konstitutionella grunder” i Högsta domstolen.

Följ ämnen i artikeln