Två miljoner har gjort Aftonbladets valkompass

Uppdaterad 2022-09-09 | Publicerad 2022-09-08

Politikerna tävlar om att vinna väljarnas hjärtan inför söndagens val.

Många bestämmer sig under de sista dagarna och nu har två miljoner människor gjort Valkompassen hos Aftonbladet för att försöka hitta rätt.

– De som är osäkra ska definitivt testa en valkompass för att se vilka partier de verkar stå närmast, säger Johan Martinsson, docent i statsvetenskap på Göteborgs universitet, som varit med och tagit fram Aftonbladets valkompass.

På söndag avgörs det svenska valet 2022 till riksdag, regioner och kommuner.

Den sista veckan kantas av utspel, debatter och attacker och mitt i allt kan det vara svårt att veta: Vilka partier ligger närmast mina åsikter?

Nu har över två miljoner gjort Aftonbladets valkompass.

Johan Martinsson, föreståndare och docent i statsvetenskap på SOM-institutet i Göteborg har varit med och konstruerat kompassen.

Han tror att intresset är högt för att valet är jämnt.

– Det här är långt ifrån avgjort, så det är viktigt för alla att informera sig, även de som kanske inte är jätteintresserade i vanliga fall, säger han.

Hur kan en valkompass hjälpa en att bestämma sig?

– Det alltid en bra idé att fundera på vilka frågor de själva tycker är viktigast just nu och kanske då fästa lite extra vikt vid dom och sen gärna läsa på lite mer, titta på partiernas webbsida och kanske lyssna på någon intervju för att känna efter om de tycker partiet verkar vettigt även vad gäller andra saker som valkompassen kanske inte täcker in.

Johan Martinsson.

Hur har ni tänkt när ni tagit fram frågorna?
– Vi har tagit hänsyn till väldigt många olika faktorer när vi har tagit fram frågorna som ska ingå. Delvis naturligtvis vilka frågor som är viktigast för väljarna själva nu, men också försökt se till att valkompassen är balanserad i olika ideologiska dimensioner och så att olika partiers frågor ingår. Det har också varit väldigt viktigt för oss att granska partiernas material och säkerställa att de verkligen får rätt position i valkompassen och att de inte kan försköna sin position och försöka lägga sig närmare väljarnas åsikter, det lägger vi mycket arbetet på, att säkerställa kvalitén i valkompassen.

Hur blir det när partier ändrar ståndpunkt mitt under brinnande valrörelse. Senast S i kärnkraftsfrågan?

– Ja, det har ju varit extra aktuellt i år. Vid tidigare val har det varit lite mer ovanligt. Men där är vår hållning att vi uppdaterar valkompassen med nya positioner när det är nödvändigt och finns klara belägg för att partiet faktiskt har bytt ståndpunkt. Vi vill säkerställa det för att just undvika att partierna bara av strategiska skäl vill lägga sig närmare fler väljares åsikt så att fler matchar med partiet i Valkompassen. Men om de kan visa tydligt på en förändring av partiets hållning så gör vi en uppdatering, som till exempel just med Socialdemokraterna och kärnkraften nyligen, säger Johan Martinsson.

Valkompass – artikel