Slukhål efter översvämning i Lund

Publicerad 2024-01-09

Bilder från korsningen Tunavägen-Ole Römers väg

Jojovädret ger inte bara stora temperaturskillnader.

I Lund tros det ha lett till en omfattande översvämning när en stor vattenledning sprungit läck.

– Vi står med fötterna i skiten. Eller det är ju mest vatten, säger Fredrik Norlander, drifttekniker och teamledare på VA SYD.

Det var strax innan klockan åtta på tisdagsmorgonen som läckan upptäcktes och Fredrik Nordlander och hans kollegor larmades till korsningen Tunavägen-Ole Römers i Lund.

Fredrik Norlander.

Under morgonen har hundratals liter vatten pumpats upp ur hålet som expanderat av det höga trycket, svalt ett trafikljus och svämmat över hela kvarteret i området kring korsningen.

– Nu har vi fått stiltje på den vattenpelare som stod rakt upp från marken när vi kom till platsen. Den har vi kommit till bukt med genom att vi stängt ner en del av ventilerna men det är fortfarande ett flöde på marknivå, säger Fredrik Norlander.

Risiga rör

I korsningen ligger två stora vattenledningar och troligtvis är den större av dem som spruckit – på grund av den senaste veckans kraftiga väderomslag.

– Vi har haft 10–12 minus här nere men nu börjar det närmar sig nollan. Så marken blir utsatt för temperaturskiftningar och i och med att det är äldre ledningar så spricker de. Men läckor av den här omfattningen är ju inget som dyker upp två gånger i veckan.

Vägen har stängts av där reparationsarbetet kommer att pågå och även vattnet stängs nu av – något som kommer att påverka en hel del fastigheter, såväl familjehus som verksamheter.

Ett tidskrävande jobb

I nuläget saknas prognos för när arbetet kan vara klart, men det kommer att ta lite tid, säger Fredrik Nordlander.

– Det är svårt att ge en prognos för det finns inget facit kring såna här händelser. Men med erfarenheten kan jag nog säga att man inte blir färdig med det här under dagtid. Det blir ett beredskapsarbete som kommer att pågå under kvällen och natten – i värsta fall fram till morgonkvisten.

Följ ämnen i artikeln