Spionchefer gripna i Slovakien: ”Ingen statskupp!”

Publicerad 2023-08-23

Flera högt uppsatta spionchefer har gripits i Slovakien – bara veckor före parlamentsvalet.

Proryska oppositionstoppen Robert Fico hävdar att det rör sig om en ”poliskupp”.

Något som kraftfullt dementeras av president Zuzana Caputová.

På fredagen kallade Caputová till krismöte med det slovakiska säkerhetsrådet för att diskutera gripandena som skakat om landets säkerhets- och underrättelsetjänst.

De misstänkta har alla höga positioner inom myndigheterna och misstänks ha ”etablerat, bildat och stöttat en kriminell gruppering”. Även en polischef har gripits misstänkt för korruption och koppling till organiserad brottslighet

Gripandena kommer nära inpå parlamentsvalet i Slovakien den 30 september.

Robert Fico (höger).

Den proryska före detta premiärministern Robert Fico sitter i förarsätet inför valet, enligt Politicos opinionsmätning. Efter gripandena beskrev han situationen som en ”poliskupp” och krävde att de ansvariga straffas.

”Extremt farligt”

President Zuzana Caputová slår tillbaka mot Ficos uttalande och säger att det inte alls rör sig om en kupp.

President Zuzana Caputová.

Även liberala partiet Progressiva Slovakiens ordförande Michal Simecka slår tillbaka mot Fico och säger att det rör sig om konspriationsteorier mot oppositionen.

– Tvärtom finns det fler och fler bevis och domstolsbeslut för att ett korruptionssystem som slukade Slovakien fanns under hans (Robert Ficos) regering. Ficos uttalande om statskuppen och poliskuppen är också extremt farliga, säger han, enligt slovakiska SME.