Sjukhusområde i Gaza bombat – tusentals på flykt

Publicerad 2024-01-18

Området vid Nassersjukhuset i södra Gaza har bombats.

Tusentals patienter och civila som sökt skydd har tvingats fly.

– Situationen är katastrofal, säger Léo Cans vid Läkare utan gränser på X.

Följ ämnen
Gaza

Tusentals palestinier hade tagit sig till Nassersjukhuset i Khan Younis i södra Gaza för att söka skydd.

Nu tvingas de fly efter den israeliska arméns attacker i området under natten mot onsdag.

En lokal journalist, Tariq Dahlan, säger att det råder panik bland de som befinner sig på sjukhuset och att folk flyr utan att veta vart de är på väg, skriver BBC.

Man uppger också att israeliska stridsvagnar befinner sig bara några meter från sjukhuset.

– Det här är vardagen i Gaza. Barn och kvinnor dör varje dag, säger Léo Cans, ansvarig för Läkare utan gränser i Palestina, i en video på X.

Flera attacker – åtta döda

Det finns inga uppgifter om döda eller skadade. Men enligt FN:s människorättskontor har omkring 7 000 människor använt sjukhusområdet som härbärge.

Videor, som verifierats av New York Times, visar familjer som lämnade sjukhuset under onsdagen med packade väskor.

Enligt Läkare utan gränser utfärdades aldrig någon evakueringsorder av sjukhuset före flygangreppet.

Redan under tisdagen vädjade Léo Cans om eldupphör vid sjukhuset efter att åtta personer dött och omkring 80 personer skadats i en attack.

– Flygattacken slog ner 150 meter från sjukhusentrén. Två unga pojkar dog. En fyraåring och en femåring, säger Léo Cans.

Nassersjukhuset har beskrivits som ett av de viktigaste sjukhusen på Gazaremsan.

– Situationen är katastrofal. Striderna är väldigt nära oss och vi hör mycket bombningar runt omkring, Vi har inte kapaciteten att kunna ta hand om alla skadade. Vi begär eldupphör. Vi måste stoppa det urskillningslösa bombat mot civila, fortsätter Léo Cans i videon.

Kraftig rök efter bombningar i Khan Younis under onsdagen.

FN: Sjukhuset riskerar att stänga

Läkare utan gränser uppger att organisationen är ”extremt oroad” för personalen och patienternas säkerhet på sjukhuset.

”Vi kräver återigen skydd för alla medicinska anläggningar och obehindrad tillgång till hälsovård för både civila och medarbetare”, skriver de på X.

Den israeliska armén hade under onsdagen ännu inte kommenterat attackerna.

Daniel Hagari, talesperson för den israeliska armén, har däremot återkommande uppgett att Hamas använt sjukhus som kommandocentral och gömställe.

"Terroristorganisationen Hamas verkar systematiskt på Gazas sjukhus och närliggande områden och använder civila som mänskliga sköldar", skrev han på sociala medier på onsdagen.

Nu uppger FN att Nassersjukhuset tillsammans med två andra stora sjukhus i Gaza riskerar att stänga på grund av närliggande strider.

I ett uttalande under onsdagen meddelade Världshälsoorganisationen att de eskalerande striderna i södra Gaza lett till att endast 15 av de 36 sjukhusen på territoriet fortfarande är öppna, eller arbetar under begränsad kapacitet, rapporterar New York Times.