Polisen varnar för Snapchat-bedrägerier

Publicerad 2023-07-16

På kort tid har polisen i Dalarna larmats om bedrägerier på Snapchat och Instagram.

Gärningspersonen har riktat in sig på yngre pojkar och pressat dem på pengar.

– Det är viktigt att man vågar anmäla och vi uppmanar föräldrar att prata med sina barn och tonåringar, säger Gabriel Henning från polisen.

Under de senaste dagarna har polisen larmats om flera uppressningsärenden i Dalarna.

I samtliga fall har en gärningsperson tagit kontakt med yngre pojkar på Snapchat och Instagram. Gärningspersonen har sedan uppmanat pojkarna att skicka avklädda bilder. Därefter har pojkarna blivit utpressade på pengar där de uppmanats att göra överföringar i euro eller Bitcoin för att bilderna inte skulle spridas.

Summorna har legat på omkring 5 000 kronor. Nu går polisen ut med en varning om bedrägerierna och de uppmanar föräldrar att vara uppmärksamma.

– Det är viktigt att man vågar anmäla det här. Vi uppmanar därför föräldrar att prata med sina barn och tonåringar om detta. Ofta kan det finnas en skam kring den här typen av brott, men det är inte de utsatta som har gjort något fel, säger Gabriel Henning, presstalesperson för polisen i Bergslagen.

”Viktigt att anmäla”

Enligt honom handlar det om en handfull personer som har anmält bedrägerierna under de senaste dagarna, men polisen befarar också att mörkertalet kan vara stort.

– Vi har sett att det är flera ärenden under kort tid. Då är det inte ovanligt att det är sådant som fortsätter, säger Gabriel Henning.

Han uppmanar också unga att ta kontakt med en förälder, annan vuxen eller polisen om de utsätts för bedrägerier.

– Det är viktigt att man vågar anmäla det här, säger han.

”Hjälp oss att sätta stopp för detta och sprid gärna den här informationen bland dina kontakter så att fler får kunskap om farorna med att skicka bilder till okända personer på internet”, skriver polisen också på sin hemsida.

I nuläget är det oklart vem eller vilka som ligger bakom bedrägerierna och ingen person har gripits.

Följ ämnen i artikeln