Försvunna eleverna väckte misstankar om skolan

Barn hade åkt till Marocko och Libyen, visar Aftonbladets granskning

Publicerad 2023-12-01

Fyra barn som försvunnit utomlands väckte Skolinspektionens misstankar om att något inte stod rätt till på Cordobaskolan.

Skolan polisanmäldes – och Säpo blandades in.

– Jag kan inte gå in på det mer, men det handlade bland annat om att elever lämnade landet, säger Anna Bergqvist, enhetschef på Skolinspektionen.

Alm Education, som driver Cordobaskolan fick tillståndet indraget i onsdags. En ny aktör - Fryshuset - kan komma att ta över.

Tidigt i år avslöjade Aftonbladet att det pågick en polisutredning kring muslimska Cordoba-skolan om misstänkt bidragsbrott. Skolan hade fått skolpeng på 1,5 miljoner för fyra syskon, trots att barnen inte varit på plats. Cordobaskolan tvingades betala tillbaka, och barnen hittades enligt uppgifter sedan i Marocko.

I annat ärende 2021 hade en familj lämnat Sverige för att låta sina barn gå i skola i Libyen.

Nu bekräftar Skolinspektionen att det delvis var Aftonbladets avslöjande som fick dem att starta en granskning av Cordobaskolans ägare.

– Döms man för sådan ekonomisk brottslighet så kan det innebära att man kan bli olämplig som huvudman, säger Anna Bergqvist, enhetschef.

Säpo har varit inblandade i flera stängningar av muslimska skolor i Sverige de senaste åren, och larmat för kopplingar till våldsbejakande extremism.

Kontaktade Säpo: ”Rikets säkerhet”

Tillsynen ledde så småningom till att ägarbolaget Alm Education nyligen fick tillståndet indraget Uppgifterna som Skolinspektionen fick från Stockholms stad om de försvunna barnen och om skolan var nämligen så allvarliga att de valde att kontakta Säpo. Vanligen är det Säpo som flaggar först.

– Eter att ha haft samtal med Stockholms stad och efter att ha tittat närmare verksamheten, så tänkte vi med vår erfarenhet att vi borde kolla med Säkerhetspolisen, om de har uppgifter kring den här huvudmannen, säger Anna Bergqvist.

– Jag kan inte minnas om vi konkret uttryckte oro just för våldsbejakade islamism. Men det är klart, vänder vi oss till Säpo så har det att göra med saker som rör rikets säkerhet.

Ägaren: Barnen mådde bra

Utredningen om det misstänkta bidragsbrottet pågår fortfarande. Ingen är dömd eller åtalad. Skolledningen har inte blivit kontaktade av polisen om detta, eller om barnen som försvann ut ur landet. Enligt ägaren berodde missen med skolpengen på mänskliga faktorn.

– Felet begicks eftersom ena föräldern bodde i Marocko och andra föräldern bodde i Sverige och barnen pendlade. Men vi hade aldrig någon oro för den familjen, för barnen mådde bra, säger Ulla Parkkinen, vd och ägare av Cordobaskolan.

Skolinspektionen gjorde tillsyn på skolan senast 2022, utan att ha några anmärkningar på skolverksamheten, närvarorapporteringen eller ekonomin.

Natalia Kazmierska