UD om studenten: ”Vi har förtrolig kontakt med USA”

Publicerad 2017-06-22

Den amerikanska studenten Otto Warmbier dog av sina hjärnskador, efter att ha fängslats och hamnat i koma i Nordkorea.

Nu tackar USA:s regering Sverige för hjälpen att få hem Otto Warmbier.

– Sverige har som skyddsmakt för USA ett uppdrag att tillvarata amerikanska intressen i Nordkorea, säger Pezhman Fivrin på UD.

Otto Warmbier vädjade om att få komma hem, men dömdes av Nordkorea till 15 års straffarbete.

Den amerikanske studenten Otto Warmbier fängslades i januari 2016, efter att ha försökt stjäla en propagandaskylt i Nordkorea. Under rättegången vädjade han förtvivlat om att få komma hem, men dömdes till 15 års straffarbete. Familjen uppger att de fått veta från Pyongyang att sonen legat i koma sedan mars 2016.

USA: ”Tack Sverige”

Tidigt i måndags morse dog Otto Warmbier på ett sjukhus i sin hemstad Cincinatti, omgiven av sin familj.

Den amerikanska regeringen har sänt sina kondoleanser till familjen – och tackar Sverige för att ha hjälpt USA att få hem Otto Warmbier.

– Vi vill tacka våra internationella partners, i synnerhet Sverige, för dess outtröttliga försök att hjälpa mr Warmbier och få honom frisläppt, säger Heather Nauert, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet, i ett videoklipp som lagts ut på Twitter.

UD om hjälpen till USA

Sverige benämns som en ”protecting power”, en skyddsmakt, som det kallas när en stat agerar å en annan stats vägnar. Till skillnad från USA har Sverige en ambassad i Pyongyang, som har funnits där sedan 1975.

– Vi vill framföra Sveriges djupaste kondoleanser till Otto Warmbiers familj och beklaga hans bortgång. Sverige har som skyddsmakt för USA ett uppdrag att tillvarata amerikanska intressen i Nordkorea. Vi genomför det i nära och förtrolig kontakt med USA, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare för utrikesminister Margot Wallström, i ett uttalande till Aftonbladet.

Känslig fråga

Utöver USA så är Sverige skyddsmakt åt Kanada och Australien i Nordkorea. Det innebär att Sveriges representation i Nordkoreas huvudstad Pyongyang vid behov sköter ärenden, som ofta rör sig om humanitärt och konsulärt skydd, kring ländernas intressen i Nordkorea, uppger Utrikesdepartementet.

Nordkorea-frågan är mycket känslig och UD går inte närmare in på detaljer kring hur Sverige bistått USA i frisläppandet av Otto Warmbier.

Tre amerikaner kvar i Nordkorea

Enligt CNN krävde USA att Sverige skulle få träffa Otto Warmbier och tre andra amerikanska medborgare som fortfarande hålls av Nordkorea i mars 2016. I maj 2017 ska Sverige ha fått tillåtelse att träffa de fyra amerikanska fångarna, vilket sedan ska ha lett till att Nordkorea kallade till ett möte med USA i New York, skriver CNN.

USA:s arbete fortsätter med att få tre andra amerikanska medborgare frisläppta.

– Vi håller Nordkorea ansvariga för Otto Warmbiers orättfärdiga fängslande, och vi vill att tre andra amerikaner som är orättfärdigt fängslade förs hem så snart som möjligt, säger Heather Nauert, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet.