Las Vegas-skytten: Krossade fönstren och sköt i flera minuter

Uppdaterad 2017-10-04 | Publicerad 2017-10-02

Stephen Paddock, 64, checkade in på hotellet i torsdags.

Tre dygn senare krossade han rummets fönster med en hammare och sköt mot 22 000 konsertbesökare under flera minuter.

Därefter tog det en timme och tolv minuter innan polisens insatsstyrka bröt sig in i rummet – och hittade honom död.

Polisens insatsstyrka slog sent på söndagen till mot det hotellrum i hotell- och spelkomplexet Mandalay Bay i Las Vegas där Stephen Paddock, 64, förskansat sig – efter att ha skjutit ihjäl minst 58 människor och skadat över 500 på musikfestivalen Route 91 Harvest några hundra meter bort.

Mannen låg död bredvid ett 20-tal vapen, däribland automatvapen. Han hade skjutit sig själv. Klockan var då 23.20 på söndagskvällen, enligt uppgifter till NBC. En timme och tolv minuter hade gått sedan det första larmsamtalet, klockan 22.08.

Las Vegas-sheriffen Joseph Lombardo berättar på en pressträff på måndagen att Stephen Paddock fört in vapnen själv på hotellet.

Utredarna jobbar nu intensivt för att kartlägga mannens sista dagar. Man vet att Stephen Paddock sköt mot festivalbesökarna genom att göra hål i två av rummets fönster.

– Vi tror att han använde ett hammar-liknande föremål för att slå sönder glaset, säger Joseph Lombardo, enligt The Guardian.

Videomaterial ska granskas

Stephen Paddock tog in på hotellet den 28 september. Enligt vittnen ska olika personer ha setts besöka hans rum, men hittills har polisen inte upptäckt något avvikande.

– Vi har timmar och åter timmar efter timmar av videoövervakning att säkra och gå igenom, säger Joseph Lombardo.

Med tanke på att hotellkomplexet hyser kasino, 19 restauranger, 13 barer och drygt 3 200 rum lär det finnas tusentals timmar videomaterial att gå igenom.

Exakt hur det gick till när polisen sprängde sig in i hotellrummet och hittade mannen död ska också granskas.

– Vad jag vet tog han sitt liv. För att få veta exakt får vi gå igenom våra kroppskameror och videomaterial för att se om vi konfronterade honom vid det tillfället, säger Joseph Lombardo.

FBI: Ingen terrorkoppling

Stephen Paddock är helt okänd för polisen sedan tidigare. Han återfinns varken i lokala eller federala register.

Den kvinnan som tidigare misstänktes ha hjälpt till befinner sig utomlands. Förutom hotellrummet har polisen genomsökt en bostad i ökenstaden Mesquite nordöst om Las Vegas där mannen ska ha bott tillsammans med kvinnan. Hon är fortfarande av intresse men inte misstänkt.

Terrorgruppen IS tar på sig dådet via sitt propagandaorgan. Men terrorkopplingen tillbakavisas.

– I nuläget ser vi ingen koppling till någon internationell terroristgrupp, säger FBI-agenten Aaron Rouse, enligt AFP.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.