18 personer åtalas för insiderbrott i Ica-härvan

Johanna Sundbeck

Publicerad 2023-05-15

Ekobrottsmyndigheten.

Åtal har väckts mot 18 personer i Ica-härvan på måndagen, meddelar Ekobrottsmyndigheten.

Samtliga misstänks för insiderbrott.

På måndagen har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten väckt åtal mot 18 personer för misstänkta insiderbrott kopplat till Ica-aktien, rapporterar myndigheten i ett pressmeddelande.

”Åklagaren yrkar även på att totalt cirka 20,5 miljoner kronor ska förverkas som utbyte av brott samt att tingsrätten ska besluta om näringsförbud i mellan tre och fem år för de tilltalade”, skriver Ekobrottsmyndigheten.

 
Brotten som de åtalade misstänks för ska ha begåtts i samband med att Ica-gruppen köptes ut från börsen av Ica-handlarnas förbund och AMF på hösten 2021.

Tolv av de misstänkta är åtalade för grovt brott medan de sex övriga personerna misstänks för brott av normalgraden.

Brotten som de åtalade misstänks för ska ha begåtts i samband med att Ica-gruppen köptes ut från börsen.

– Vår tes tidigt i utredningen var att informationen om att det fanns ett bud på att köpa ut ICA från börsen läcktes av någon från ICA-handlarnas förbundsstyrelse, säger säger Pontus Hamilton, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

 

– Ett antal personer agerade sedan på insiderinformationen, som vid det tillfället inte var känd för marknaden, genom att köpa större aktieposter. Under utredningens gång har vi genom förhör och säkrad bevisning kunnat stärka den tesen, fortsätter han.