Språkrörsvalet svänger – Märta Stenevi kan ta nytt maktgrepp

Publicerad 2023-08-28

Spelet om makten i Miljöpartiet tar flera nya vändningar inför partikongressen i november.

En ny modell med ett språkrör i Bryssel och ett i Sverige har förts fram av toppkandidaten Pär Holmgren och enligt uppgifter till Aftonbladet kan Märta Stenevi ta ett hårdare grepp om partiet om EU-politikern blir vald.

– Pär kommer inte att lägga sig i den inhemska politiken. Det är bra för Märta, säger en källa.

Ett tiotal manliga miljöpartister har nu aviserat att de är villiga att ta över språkrörsposten i Miljöpartiet efter Per Bolund.

I november går partiet till kongress i Örebro för att rösta om ett nytt språkrör och just nu sitter valberedningen och går igenom de olika kandidaterna inför omröstningen i höst.

Av de mer framträdande kandidaterna syns riksdagsledamoten Daniel Helldén, polisen Martin Marmgren och kommunalrådet i Gällivare Henrik Ölvebo.

Pär Holmgren (MP)

Ny favorit

I förra veckan gick även europaparlamentarikern, tillika före detta SVT-meteorologen, Pär Holmgren ut med sin kandidatur.

Pär Holmgrens kandidatur är säregen eftersom han vill bli språkrör och samtidigt sitta kvar som europaparlamentariker nere i Bryssel.

Enligt partiets stadgar ska båda språkrören vara jämställda. Vad det innebär i praktiken är något luddigt, men samma stadgar talar om att det är fullt möjligt för en europaparlamentariker att bli vald till språkrör.

En källa säger till Aftonbladet att det kommande EU-valet, där MP traditionellt får större väljarstöd än i de nationella valen, är en stor fördel för Pär Holmgren.

– Valet är verkligen ett tillfälle där han kommer att kunna profilera sig och lyfta fram partiet inför svenska väljare.

Märta Stenevi (MP)

Öppnar upp för maktgrepp av Märta Stenevi

Pär Holmgren som språkrör kan också innebära en möjlighet för Märta Stenevi att ta ett ännu hårdare grepp om partiet.

En källa säger att upplägget med Pär Holmgren som språkrör från Bryssel och Märta Stenevi i Sverige förordas av det sittande språkröret.

– Pär kommer inte att lägga sig i den inhemska politiken. Det är bra för Märta. Då får hon bestämma mer över politiken som förs hemma i Sverige och staka ut partiets linje, säger en källa.

Enligt flera uppgiftslämnare ska Märta Stenevi ha varit i kontakt med flera av språkrörskandidaterna.

En källa med god insyn berättar att det inte är Märta Stenevi som har föreslagit modellen där Pär Holmgren sitter kvar i Bryssel om han blir ena halvan i ledarduon, men Märta Stenevi ska ha uttryckt ett stort intresse för lösningen.

En centralt placerad miljöpartist säger att en falang i partiet ställer sig emot Pär Holmgrens modell, men att få vågar utmana Märta Stenevi.

– Pär kommer att sakna en ordentlig plats i svensk politik och det kan partiet lida av, säger källan.

– Folk är rädda om sina positioner och vågar inte gå emot Märta.

Kan avgöra hur partiet ska styras

Än så länge är det bara Daniel Helldén som sagt att han kandiderar både för att bli ett av två språkrör och bli ensam ledare – om partiet byter modell för hur partiet ska ledas.

Och frågan om hur partiet ska styras kvarstår. I mitten av september ska partiet hålla en provomröstning för att se om det finns något stöd bland partiets ombud att ändra språkrörsmodellen.

Lösningen som Pär Holmgren kandiderar för ses enligt flera MP-källor som en kompromiss som kan blidka den del av partiet som vill lämna modellen med två språkrör för att gå över till ett.

Miljöpartister som Aftonbladet pratat med som tidigare har varit för att byta från två till ett språkrör, har nu börjat tveka och säger sig vara mer intresserade av lösningen med två språkrör som Pär Holmgren kandiderar för.

– Det är ett intressant upplägg och Pär lockar många som velat byta till ett språkrör, säger en källa.

Daniel Helldén.