Fritidspersonalen hade för få resurser för att larma om 7-årigens rymning

Uppdaterad 2023-07-19 | Publicerad 2023-07-18

Mamma Claudia Holmsell och dotter Jinelle Holmsell.

Vid 08-tiden på måndagsmorgonen rymde Jinelle, 7, från sitt fritidshem.

Flickan, som har downs syndrom, gick två kilometer över stora vägar och genom skog innan hon hittades.

– Hur många fler som Jinelle och Dante behövs det för att högre uppsatta gör något? Kan detta vara ett wakeup call? säger Jinelles mamma, Claudia Holmsell, 44.

Det var genom en vän som Claudia Holmsell, 44 år, från Stigtomta utanför Nyköping fick reda på att hennes dotter var på rymmen.

– Min väninna såg i en gruppchatt att en flicka med downs syndrom hade hittats i grannorten. Kvinnan som skrev inlägget sa att hon sett Jinelle knacka på flera dörrar ock nekats hjälp, säger Claudia Holmsell, 44.

Jinelles rymning

Srax efter 08-tiden på måndagsmorgonen rymde Jinelle från sitt fritidshem. Enligt mamma Claudia ska hon ha hoppat över ett lågt stängsel för att sedan bege sig ut och genom skogen. Andra faror hon utsattes för på vägen var en 70 km/h väg som hon korsade barfota.

Till slut kom Jinelle fram till grannsamhället där hon började knackade dörr.

En kvinna hittade henne sedan och tog henne till en närliggande familjecentral. Centralen kontaktade polisen som sedan kom till platsen. Efter att Jinelle förts tillbaka till fritidsgården och Claudia blivit informerad, lugnade situationen ner sig.

– Hon ville bara sova och orkade inte äta när vi kom hem. Kvinnan som hittade henne sa åt mig att kolla hennes fötter, eftersom de hade blödit undanifrån när hon hittades. Men allt var okej, säger Claudia Holmsell, 44.

Inte fritids fel

Claudia Holmsell har talat med fritidspersonal och fritidsgårdens skydsombudsman och anser rymningen inte är personalens fel.

– De kan inte klona sig själva. Problemet sitter djupare än så. Det behövs mer resurser för att utbilda personal och se över rutiner, säger hon.

Hon anser att fritidsgårdar och skolor i Nyköping inte får tillräckligt hög budget för att anställa den personal som behövs eller för att se över kvalitén på utrustning, som exempelvis stängsel.

– Personalen, som ska ta hand om barnen, tvingas städa och göra uppgifter som inte faller inom ramen för yrket. IJinelles fall tillkom också att stängslet var väldigt lågt. Det gjorde att Jinelle kunde hoppa över det och rymma, säger Claudia.

Online-diskussion

I samband med att Jinelles mamma delat ett Facebookinlägg har diskussionen på sociala medier tagit fart. Många är upprörda och delar med sig av sina historier.

– Efter att fritidsgårdens skyddsombudsman sett kommentarerna och diskussionen kontaktade hon mig. Hon har lovat att hon, tillsammans med rektorn, kommer att se över rutiner och vidta skyddsåtgärder så att det här inte kan hända igen, säger Claudia.

Mamma Claudia Holmsell och dotter Jinelle Holmsell.

Dante som drunknade

År 2018 skedde en liknande händelse som hade allvarliga konsekvenser. 12-åriga Dante, som precis som Jinelle hade Down syndrom, försvann i samband med att han tagit en promenad med hunden. Hans kropp hittades senare i vattnet av polisen fastslog att Dante drunknat.

– Hur många barn som Dante eller Jinelle ska det krävas för att beslutstagare ger mer resurser till skolor och fritidshem? säger Claudia Holmsell.

Rektorn: Skolan är alltid i behov av mer resurser

Enligt rektor Ingela Grankvist var olyckan med Jinelle ren otur.

– I måndags morse föll det sig så oturligt att två av de tre personer som skulle varit på plats sjukskrev sig. Jinelle rymde i stunden innan man hade hittat ersättare, säger rektor Ingela Grankvist, 50 år.

Barnen var enligt henne inomhus och utan uppsyn. Jinelle måste, enligt Ingela Grankvist, ha hittat en olåst dörr eller grind.

Åsikterna kring händelseförloppet och orsaken bakom rymningen går alltså isär.

– Just i det här fallet var det inte så att resursbrist låg till grund för problemet. Vi hade räknat med fyra barn och vet i dessa fall precis vilka som dyker upp. Man bemannar utefter behov, säger Ingela Grankvist.

Lekplats. Genrebild.

Fritidsgården kommer att vidta åtgärder för att förhindra liknande händelser i framtiden:

– Vi behöver se över våra rutiner inför sommarplaneringen för att förhindra att detta kan hända igen. Man måste kunna bemanna så att det finns det en bemanningsgrupp som är på plats och kan ersätta direkt ifall någon blir sjuk, säger Ingela Grankvist.

Det går hand i hand med Claudia Holmsells önskemål.

– De behöver se över rutinerna. Personalen går på knäna. Det vet jag från flera förskolor eftersom min vuxna dotter jobbar som pedagog i Nyköping, säger Claudia.

Eniga om resursfrågan

Att den generella budgeten är för låg och der råder resursbrist är något båda parter är eniga om.

– Vi har alltid en minusbudget. De resurser som krävs kostar mer än det finns pengar till. Det är okej bemannat, men pengarna räcker inte till för att bemanna så som man skulle vilja göra om man fick bestämma, säger rektor Ingela Grankvist och tillägger:

– Det är såklart en tråkig incident som inte ska få hända. Det är jättejobbigt för personalen.

Jinelles mamma önskar sig bara en sak från beslutsfattare:

– Det är viktigt att man ser vart problemet ligger, säger hon.